17:46 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Wall Street κατακρημνίστηκε μετά την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, Αύγουστος 2019

Το «όπλο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

© AFP 2019 / Spencer Platt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Το κινεζικό νόμισμα γουάν βρέθηκε σε ναδίρ 11 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο για «χειραγώγηση νομίσματος», εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε νομισματικό εξελίσσεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στον απόηχο της διολίσθησης του κινεζικού νομίσματος γουάν και ενώ Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για εσκεμμένη κίνηση. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για χειραγώγηση του γουάν από πλευράς Κίνας, υιοθετώντας την άποψη αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «όπλο» για το Πεκίνο, στην προσπάθειά του να διατηρήσει το μερίδιό του στην αμερικανική αγορά. 

Υπενθυμίζεται ότι το γουάν βρίσκεται σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου, με το κινεζικό νόμισμα να διολισθαίνει το πρωί της Τετάρτης κατά περίπου 0,4%. Η ισοτιμία έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται σε 7,0488 γουάν προς 1 δολάριο. Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το Πεκίνο θα μπορούσε να παρέμβει, επέτρεψε την αποδυνάμωση του νομίσματός του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Κίνα αποδίδει τη διολίσθηση του νομίσματός της στην εμπορική διαμάχη.

Εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σταματούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου, καθώς η εμπορική ένταση φαίνεται να κλιμακώνεται εκ νέου. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ενώ παραμένουν άκαρπες οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας.

Πώς η υποτίμηση του γουάν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα για τις ΗΠΑ

Η διολίσθηση του γουάν, η οποία αγγίζει το 5% από τον Απρίλιο, καθιστά φτηνότερες τις κινεζικές εξαγωγές και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικές, καθώς τα προϊόντα που χρεώνονται σε γουάν, είναι πλέον φθηνότερα σε δολάρια. Αν και η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κινεζικού νομίσματος βοηθά στο να μην μεταφερθεί το βάρος των δασμών στους καταναλωτές στις ΗΠΑ, θα μπορούσε τελικά να διευκολύνει την Κίνα να διατηρήσει το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά, κάτι που θα προκαλούσε δυσκολίες στον στόχο του Ντόναλντ Τραμπ για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg ο καθηγητής δημοσίων σχέσεων και οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μένζι Τσιν, αν ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει τις εισαγωγές από την Κίνα και άλλες χώρες προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι δασμοί μπορούν κατ’ αρχήν να τον βοηθήσουν να πετύχει τον στόχο του, ωστόσο «κάποιος θα πονέσει», δηλαδή οι Αμερικανοί καταναλωτές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο στόχος θα επιτευχθεί μόνον αν ακριβύνουν τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, προκειμένου οι Αμερικανοί να στραφούν σε αμερικάνικα προϊόντα.

Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Flexport Φίλιπ Λέβι, ο οποίος επίσης μίλησε στο Bloomberg, οι ΗΠΑ φαίνεται πως εισήλθαν σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο χωρίς σχέδιο για το πώς θα βγουν από αυτόν.

«Το σχέδιο για το πώς να βγούμε φαίνεται να ήταν “θα τους απειλήσουμε, θα υποκύψουν και τότε θα είμαστε ευτυχείς”. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν να μιλάει για το τι θα γίνει αν δεν υποκύψουν» συμπλήρωσε.

Η πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Αν Κρούγκερ χαρακτηρίζει λάθος της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο αντί να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε ανάλυσή τους τον Απρίλιο, οι οικονομολόγοι Ρόμπερτ Στάιγκερ και Αντίτια Ματού ανέφεραν πως, ναι μεν υπάρχει λογική στη συμπεριφορά των ΗΠΑ, ωστόσο προειδοποίησαν πως η νέα ρητορική των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε τελικά να βλάψει την Ουάσιγκτον, οδηγώντας ακόμη και σε μια κινεζική ηγεμονία. Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο του Bloomberg Economics Τομ Όρλικ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες, η Κίνα μάλλον έχει λίγα να χάσει, επιτρέποντας στο νόμισμά της να διολισθήσει.

Κληθείς να σχολιάσει στο Sputnik τις αιτιάσεις ότι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος τελικά πλήττει τους Αμερικανούς παραγωγούς, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα Ντον Τσανς σημείωσε ότι η Κίνα χρειάζεται περισσότερο τις ΗΠΑ, αλλά και πάλι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Κίνα. Ο ίδιος συνέστησε να μειωθούν οι δασμοί στο εμπόριο των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου εκείνες να καλύψουν το μερίδιο της Κίνας στην αμερικανική αγορά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η Κίνα θα «λυγίσει» στην εμπορική διαμάχη.

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας

Οι πιέσεις που ασκούνται στο κινεζικό νόμισμα έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν τονίζοντας ότι θα αποδυναμώσει το Πεκίνο ενώ ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έκανε λόγο για εσκεμμένη υποτίμηση του γουάν. Πάντως, την Τετάρτη ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι η Κίνα, αλλά η Fed.

Από την πλευρά της, η κινεζική Κεντρική Τράπεζα, με ανακοίνωσή της την Τρίτη, καταδίκασε την κίνηση της Ουάσιγκτον να ονοματίσει την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμα. «Η αμερικανική πλευρά αγνόησε τα γεγονότα και αδίκως κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος. Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό», υπογράμμισε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ οι εξελίξεις προκάλεσαν αναταράξεις και στις αγορές.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο από πέρυσι, επιβάλλοντας πολλούς αμοιβαίους γύρους δασμών. Τον Μάιο, η ένταση κλιμακώθηκε όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ το Πεκίνο απάντησε με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 60 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο.

Σχετικά:

Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών: Η Κίνα εσκεμμένα υποτίμησε το νόμισμά της
Τράπεζα Κίνας: Οι κατηγορίες των ΗΠΑ για χειραγώγηση νομίσματος βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία
Το κινεζικό γουάν υποχωρεί σε χαμηλό 11 ετών μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για «χειραγώγηση»
Tags:
Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, Δασμοί, Κίνα, ΗΠΑ, Γουάν, Ντόναλντ Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ, Εμπορικός πόλεμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK