«Όπλο» στα χέρια των ΗΠΑ στην προσπάθεια μπλοκαρίσματος του «Nord Stream 2» φέρεται να αποτελεί ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω της Κύπρου θα καταλήγει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Junge Welt», οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον EastMed ως την «τελεία απάντηση για τον ισχυρισμό ότι η νομοθεσία των κυρώσεων που επιβάλλεται μέσω του Κογκρέσου, δύναται να στερήσει από την Ευρώπη έναν πολύ απαραίτητο ενεργειακό πόρο».
«Παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει (σ.σ. εκλογές του Ιουλίου), η εξωτερική πολιτική παραμένει ίδια, με την Αθήνα να φιλοξενεί διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Κύπρου, για την προώθηση του EastMed» προστίθεται στο δημοσίευμα.
— שמעון ארן شمعون آران (@simonarann) August 7, 2019
Στη διάσκεψη αυτή, όπως επισημαίνεται στη «Junge Welt», η νέα ελληνική κυβέρνηση «επιβεβαίωσε την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και προσέφερε στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία να παρουσιάσει μία εναλλακτική στον αγωγό Nord Stream 2».
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τη νομοθεσία των κυρώσεων εναντίον του «Nord Stream 2», η οποία πλέον βρίσκεται στον δρόμο για την Ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτού υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.
«Σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία, χωρίς να παράσχει μία βιώσιμη εναλλακτική. Η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μέσω τερματικών σταθμών LNG, προωθείται για να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι εισαγωγές LNG δια θαλάσσης, είναι πιο δαπανηρές από τους αγωγούς αερίου» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ως εκ τούτου, ο EastMed, με μήκος 1.900 χιλιόμετρα και ικανότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, δύναται να αποτελέσει μία «βιώσιμη» εναλλακτική» για τις ανάγκες της Ευρώπης, «από το 2025 και μετέπειτα».
— Emerson (@EEmerson14) May 14, 2018
Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί μία κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για απόπειρα χρήσης εργαλείων «αθέμιτου ανταγωνισμού», με απώτερο στόχο το «μπλοκάρισμα» των ανταγωνιστικών ρωσικών ενεργειακών πόρων και την αντικατάστασή τους από τις εισαγωγές αμερικανικού LNG.
Η κατασκευή του «Nord Stream 2» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, παρέχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)