15:39 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες εμπλεκονται στο πρότζεκτ του Nord Stream 2.

«Όπλο» στα χέρια των ΗΠΑ στην προσπάθεια μπλοκαρίσματος του «Nord Stream 2» φέρεται να αποτελεί ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω της Κύπρου θα καταλήγει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Junge Welt», οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον EastMed ως την «τελεία απάντηση για τον ισχυρισμό ότι η νομοθεσία των κυρώσεων που επιβάλλεται μέσω του Κογκρέσου, δύναται να στερήσει από την Ευρώπη έναν πολύ απαραίτητο ενεργειακό πόρο».

«Παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει (σ.σ. εκλογές του Ιουλίου), η εξωτερική πολιτική παραμένει ίδια, με την Αθήνα να φιλοξενεί διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Κύπρου, για την προώθηση του EastMed» προστίθεται στο δημοσίευμα.

​Στη διάσκεψη αυτή, όπως επισημαίνεται στη «Junge Welt», η νέα ελληνική κυβέρνηση «επιβεβαίωσε την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και προσέφερε στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία να παρουσιάσει μία εναλλακτική στον αγωγό Nord Stream 2».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τη νομοθεσία των κυρώσεων εναντίον του «Nord Stream 2», η οποία πλέον βρίσκεται στον δρόμο για την Ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτού υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία, χωρίς να παράσχει μία βιώσιμη εναλλακτική. Η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μέσω τερματικών σταθμών LNG, προωθείται για να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι εισαγωγές LNG δια θαλάσσης, είναι πιο δαπανηρές από τους αγωγούς αερίου» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ως εκ τούτου, ο EastMed, με μήκος 1.900 χιλιόμετρα και ικανότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, δύναται να αποτελέσει μία «βιώσιμη» εναλλακτική» για τις ανάγκες της Ευρώπης, «από το 2025 και μετέπειτα».

​Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί μία κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για απόπειρα χρήσης εργαλείων «αθέμιτου ανταγωνισμού», με απώτερο στόχο το «μπλοκάρισμα» των ανταγωνιστικών ρωσικών ενεργειακών πόρων και την αντικατάστασή τους από τις εισαγωγές αμερικανικού LNG.

Η κατασκευή του «Nord Stream 2» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, παρέχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη.

Σχετικά:

Την επιβολή κυρώσεων για τον «Nord Stream 2» εξετάζει ο Τραμπ
Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ των κυρώσεων σε εταιρείες για τον Nord Stream 2
Tags:
Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα, Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ, κυρώσεις, Nord Stream 2, East Med, EastMed, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός πετρελαίου, αγωγός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK