13:02 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένα βήμα για λιγότερη λιτότητα, εν μέσω της κρίσης που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την Αργεντινή, έκανε ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν και καθώς η πρόσφατη πτώση του πέσο «ξύπνησε» άσχημες μνήμες.

Δράση αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή, μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές και καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας, το πέσο, σημειώνει «βουτιά». 

Ο πρόεδρος της χώρας, σε μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ανακοίνωσε ότι καταργείται ο φόρος προστιθέμενης αξίας 21% σε βασικά προϊόντα, μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη διαφαινόμενη δυσαρέσκεια που έχουν φέρει τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας στον λαό και να αποτρέψει το ενδεχόμενο επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης. 

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο Μάκρι αφορά ειδικότερα σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το αλεύρι, τα μακαρόνια, τα αυγά και το ρύζι. 

«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι μια ανακούφιση για τις τσέπες εκατομμυρίων Αργεντινών», σημείωσε ο ίδιος. 

Όπως ανέφεραν κάτοικοι του Μπουένος Άιρες, μιλώντας στο Sputnik, οι τιμές έχουν γνωρίσει «έκρηξη» της τάξεως του 20%.

«Οι τιμές σχεδόν για τα πάντα έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%. Δεν ξέρω τι να κάνω», είπε η Ελένα από το Μπουένος Άιρες. 

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το πέσο σημείωσε «βουτιά» σχεδόν 30%, εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας που αναδύεται στη χώρα. 

Η «κατρακύλα» αυτή πυροδότησε γρήγορα ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να οδεύει προς μία νέα χρεοκοπία. 

Τον Ιούνιο του 2018, η Αργεντινή προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ξυπνώντας στους πολίτες τις μνήμες από τον εφιάλτη του 2001. 

Tags:
Μαουρίσιο Μάκρι, ΦΠΑ, φόρος, λιτότητα, Αργεντινή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK