ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η λύση που περιλαμβάνει ένα σκληρό σύνορο με την Βόρειο Ιρλανδία είναι απαράδεκτη, καθώς είναι «αντιδημοκρατική και ασυμβίβαστη με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτους».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρότεινε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η ηγεσία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εισαγάγουν εναλλακτικές ρυθμίσεις πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, προκειμένου να αποφύγουν τα σκληρά σύνορα με την Βόρειο Ιρλανδία, η οποία θα την κρατούσε στην Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν κατάφερναν να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν ήδη ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης εναλλακτικές ρυθμίσεις... προτείνω να αντικατασταθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρούς συνόρου με τη δέσμευση να τεθούν σε εφαρμογή τέτοιες ρυθμίσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, ως μέρος της μελλοντικής σχέσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας αποτέλεσε εμπόδιο στις συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Νοέμβριο, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατέληξαν σε μία συμφωνία για το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της λύσης των λεγόμενων «σκληρών συνόρων» που θα εφαρμοζόταν εάν οι πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλους τους όρους της σχέσης τους μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνάντηση Μέρκελ - Τζόνσον την Τετάρτη: Τι βρίσκεται στην ατζέντα

Ο Τζόνσον κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου «Όπως και να ‘χει», αν και είπε ότι θα προτιμούσε μια ομαλή έξοδο. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει μια ρήτρα που αποβλέπει στην αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων, συνδέοντας τη χώρα με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, παρά τους ισχυρισμούς των Βρυξελλών ότι δεν θα ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες για τη συμφωνία Brexit.

Tags:
Μπόρις Τζόνσον, Βόρεια Ιρλανδία, Brexit, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Μεγάλη Βρετανία, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK