ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ που μειώνεται κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές. Από σήμερα τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά για τη μείωση 25% του Ειδικoύ Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα είναι τα δύο μέτρα που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: 

  1. Η Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 (και με ισχύ από 1.1.2019), ορίστηκε στα 17Euro/MWh. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.
  2. Καθορίζονται επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι δε καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους. Υπογραμμίζεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης).

Σε ό,τι αφορά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, για την οικιακή κατανάλωση είναι τα εξής σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

  • Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.
  • Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,10252.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
  • Το πάγιο (τετραμηνιαία χρέωση) για μονοφασική παροχή διαμορφώνεται σε 1,69 ευρώ (από 1,52 ευρώ), για τριφασική γίνεται 5,32 ευρώ (από 4,8) και για το νυχτερινό (από 2 ευρώ). Οι αναπροσαρμογές στα πάγια αντισταθμίζονται επίσης από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Εκπτωτικά πακέτα και στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή πολιτική έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές μέσω πακέτων - όπως στα κινητά τηλέφωνα. 

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων.

Tags:
ηλεκτρικό ρεύμα, ρεύμα, λογαριασμοί, λογαριασμός, ΔΕΗ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK