18:15 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση με βάση τις νέες βελτιωμένες διατάξεις. Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε ισχύ τέθηκαν από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, βάσει απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση με βάση τις νέες βελτιωμένες διατάξεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, διευκρινίζεται ότι στη ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

Παράλληλα, η αίτηση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Όπως τονίζεται στην απόφαση, σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή Τελωνείο ή άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, ορίζεται ότι η αίτηση - δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Εξάλλου, η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής, και υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 20 ευρώ.

Στην απόφαση προβλέπεται εξάλλου η αλλαγή του τόκου σε 3% από 5% μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

Όπως είχαν αναφέρει προ 20 ημερών παράγοντες της φορολογικής διοίκησης και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για υπαγωγή στις 120 δόσεις είναι αυξημένο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαμηνύσει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι «τελευταία ευκαιρία» για τους οφειλέτες.

Σχετικά:

Τι άλλαξε στις 120 δόσεις με τη νέα ρύθμιση
Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις 120 δόσεις
Οι 120 δόσεις στην εφορία έφεραν δημόσια έσοδα άνω των 215 εκατ. ευρώ
Tags:
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ, ληξιπρόθεσμα χρέη, Χρέη, οφειλέτες, οφειλές, οφειλή, ρύθμιση οφειλών, 120 δόσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK