17:17 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο».

Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας θεωρούν οι έμποροι το επόμενο διάστημα και ζητούν συντονισμένες και τολμηρές κινήσεις «για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης».

Στην εισήγησή του στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας εκτίμησε ότι «υπάρχουν δυνατότητες και θεωρούμε ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Να σέβεται το νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντίζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον».

​Ο κ. Καρανίκας ζήτησε γενικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο θα περνά μέσα από έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα και από ένα κράτος το οποίο θα είναι αρωγός και όχι εμπόδιο στο επιχειρείν.

Για την ΕΣΕΕ, είπε, υπάρχουν κάποιοι άξονες που συνιστούν πάγιες επιδιώξεις του ελληνικού εμπορίου:

  • Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, που σχετίζεται με την εκλογίκευση των φορολογικών βαρών, την καθιέρωση λειτουργικών ρυθμίσεων για τις οφειλές, αλλά και την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού κώδικα.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και βελτίωση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.
  • Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης μιας επιχείρησης αλλά και των εν γένει σχέσεων της αγοράς με το κράτος.
  • Υιοθέτησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜμΕ, ως μοχλού καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης. Ήδη, μέσω του προγράμματος των «Open Malls», πολλές εμπορικές αγορές προωθούν καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές.
  • Βελτίωση του εν γένει οικονομικού κλίματος, που θα επιδράσει και στην ψυχολογία επιχειρηματιών και καταναλωτών.

Στην ίδια συνάντηση αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Γιώργο Καββαθά, και τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Κουράση, ζήτησε μεταξύ άλλων:

  • τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού,
  • την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,
  • τη συνέχιση της μείωσης της φορολογίας,
  • τη θεσμοθέτηση του προτιμησιακού δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση μεταπώλησης του δανείου του,
  • την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και προτάσεις για την επίλυση του προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Tags:
ελληνική οικονομία, οικονομία, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, έμποροι, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK