13:11 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, στη διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρονται πηγές του Μαξίμου, εξηγώντας τι ισχύει από εδώ και στο εξής.

Για ένα «σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σκοπός, όπως επισημαίνουν σύμφωνα με το ΑΜΠΕ οι πηγές, είναι «χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων». Αυτό γίνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Όπως αναφέρουν, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr., ωστόσο παρατηρούν, η διαδικασία αποδείχθηκε προβληματική λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων.

Αυτό που προβλέπεται, εξηγούν, είναι:

Η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

  • Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της Α΄ κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. ευρώ).
  • Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο).
  • Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επίσης, το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των παραπάνω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Τα εμπόδια και η ΚΥΑ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 85.628 χρήστες, ενώ 17.925 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης.

Εντούτοις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούσαν στην υποχρέωση προσκόμισης του «πιστοποιητικού βαρών» δημιουργούσαν στρεβλώσεις στην παραπάνω διαδικασία, όπως λένε, με αποτέλεσμα να αργεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί.

Σημειώνεται ότι από τις χιλιάδες αιτήσεις, μόνο 32 είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες από την πλευρά τους είχαν δώσει δύο προτάσεις ρύθμισης.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αίρεται, λοιπόν, η συγκεκριμένη υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους και διευκολύνεται και η ρύθμιση τέτοιων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις πηγές:

  • Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.
  • Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.
Tags:
επιδότηση, δάνεια, πρώτη κατοικία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK