09:55 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο στόχος αυτός «ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Στο ζήτημα των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα αναφέρθηκε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την πάγια θέση του ΔΝΤ στο θέμα και αν θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ο στόχος αυτός «ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Επίσης χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Τρίτη από την Ολλανδία ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι θα ζητήσει τη μείωση του στόχου κάτω από 3,5% μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Αντιδρώντας στη δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σχολιάσει ότι «έχει ξεχάσει οποιαδήποτε δέσμευση περί μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος και δεν υιοθετεί την πρόταση που είχαμε κάνει εμείς, ως προηγούμενη κυβέρνηση, που μπορούσε να δημιουργήσει χώρο 1% με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%» .

Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομία, ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK