14:50 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προέβλεψε ρυθμούς ανάπτυξης έως 3%.

Ρυθμούς ανάπτυξης έως 3% προέβλεψε για το επόμενο διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της συνεδρίασης του Επιχειρηματικού Κλαμπ του Βελγίου.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να εκτιμήσει ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της, ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους» σημείωσε, παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ειδική μνεία έκανε και στην προοπτική μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα, υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς - αμέσως ή εμμέσως - τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος», κάτι το οποίο δικαιολογείται και από την πρόσφατη τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστήριξε ότι αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στην επίτευξη της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (κάτω του 3,5% του ΑΕΠ).

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου της Κομισιόν για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, έσπευσε να συμπληρώσει, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ .

Αυτό, με τη σειρά του, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σχετικά:

Λαγκάρντ: Υπερβολικοί οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος, να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή
Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Ολλανδούς επενδυτές – Πότε θα ζητηθεί η μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα
Τέσσερα χρόνια capital controls: Τα 60 ευρώ, οι ουρές στα ATMs και η κρίση εμπιστοσύνης
Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, Πλεόνασμα, Τράπεζα της Ελλάδος, Κεντρική Τράπεζα, τράπεζες, τράπεζα, δανεισμός, Ομόλογα, ομόλογο, Επιτόκια, capital controls, Ανάπτυξη, ελληνική οικονομία, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK