07:40 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο κόστος δανεισμού σημαίνει δυνατότητα για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο για μείωση των φόρων, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η «επίτευξη υψηλότερου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης από αυτόν που παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2019», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στο ΕΒΕΘ.

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, σημαίνει δυνατότητα για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, έτσι ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο για μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», σημείωσε, ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στους κυβερνητικούς στόχους, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι επίσης «να δημιουργήσουμε υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης και τα μέτρα που έχει δρομολογήσει, χαρακτήρισε ως «τελευταία, μοναδική, γενναιόδωρη ευκαιρία» τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Σε αυτούς τους δύο πρώτους μήνες προσπαθήσαμε να μην πούμε πολλά, αλλά να κάνουμε πράξεις και κάναμε», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών. 

Επίσης, έκανε μνεία στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και στη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ παρέπεμψε για περισσότερα στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Ήδη κινηθήκαμε και θα κινηθούμε σε μια λελογισμένη σταδιακή μείωση φορών φυσικών και νομικών προσώπων. Θα μειωθούν το 2020, για τα εισοδήματα του 2019, η φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% - αυτό είναι δέσμευση - και έχει βρεθεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος. Το ίδιο ισχύει και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Θα ακούσετε κι άλλα στοιχεία αύριο, στην ομιλία του πρωθυπουργού», είπε.

«Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η στόχευση, η κατεύθυνση, είναι δεδομένη και  συγκεκριμένη. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», συμπλήρωσε ακόμη.

Παράλληλα, στους στόχους της κυβέρνησης, όπως τόνισε, είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η μείωση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, αλλά και η εκτέλεση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων.

Αναφέρθηκε, άλλωστε, και σε διαρθρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, στα ενεργειακά, στη διευκόλυνση και επίλυση εκκρεμοτήτων για μεγάλες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό.

Tags:
ΕΝΦΙΑ, φόροι, Ανάπτυξη, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK