03:32 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Προχωράει το πρότζεκτ «Ποσειδών», καθώς η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε τις αναγκαίες μελέτες και έλαβε τις άδειες για το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. Το πρότζεκτ είναι «ρεαλιστική και βιώσιμη επιλογή», λέει στο Sputnik ο επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ.

Η ΔΕΠΑ έχει ολοκληρώσει τις μηχανολογικές μελέτες και έχει αποκτήσει όλες τις άδειες που απαιτούνται για το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «Poseidon» («Ποσειδών») που έχει σκοπό τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως σημείωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτριος Μανώλης. 

«Συμβαδίζοντας με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison που υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη στις 2 Ιουνίου του 2017», όπως δήλωσε ο ίδιος, ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μηχανολογικές μελέτες και αποκτήθηκαν όλες οι περιβαλλοντικές άδειες για το χερσαίο τμήμα του πρότζεκτ αγωγού «Ποσειδών». 

Η συμφωνία, ειδικότερα, προέβλεπε τη διάθεση χρονικής περιόδου δύο ετών για τις μηχανολογικές μελέτες και την απόκτηση αδειών, στάδια που ολοκληρώθηκαν, εντός του χρονοδιαγράμματος. 

«Το πλήρως ανεπτυγμένο και εγκεκριμένο πρότζεκτ Ποσειδών είναι ρεαλιστική και βιώσιμη επιλογή για τη μεταφορά οποιουδήποτε φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμο στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, σε συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Μανώλης. 

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Gazprom, της Edison και της ΔΕΠΑ για την υλοποίηση του πρότζεκτ, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017. 

Σημειώνεται ότι το πρότζεκτ έχει σχεδιαστεί για την παροχή 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως με δυνατότητα αύξησης της παραγωγικής ικανότητας σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα έχει μήκος 770 χιλιόμετρα, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα, στο Ιόνιο, είναι μήκους 210 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της για το πρότζεκτ η ΔΕΠΑ, η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να ληφθεί εντός του 2019, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση και η έναρξη λειτουργίας του έργου αναμένεται να γίνει στα τέλη του έτους 2022 με αρχές του 2023.

Tags:
Ρωσία, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK