08:22 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται εν μέσω ενός πολύμηνου εμπορικού πολέμου, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών για κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας 550 δισ. δολαρίων.

Για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της Κίνας φέρεται να κατηγορούνται οι Apple και Foxconn, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του China Labour Watch (Παρατηρητήριο Εργασίας Κίνας).

Η παραβίαση φέρεται να αφορά την πρόσληψη πολυάριθμων εργαζόμενων, προσωρινής διάρκειας, κάτι το οποίο αντιβαίνει το εργατικό δίκαιο της χώρας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Εργασίας, τον Αύγουστο, πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone, στην πόλη Τσεντσόου, αποτελούταν από προσωρινούς εργαζόμενων.

Μάλιστα, ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονταν και αρκετοί... πρακτικάριοι.

Ωστόσο, η κινεζική νομοθεσία ορίζει ότι οι προσωρινοί εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσωρινοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στερούνται πλήρων εργατικών δικαιωμάτων.

Η Apple, πάντως, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του Παρατηρητηρίου, διαμηνύοντας ότι «όλοι οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται όπως πρέπει, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και των μπόνους».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να καθορίσει το ακριβές ποσοστό των προσωρινών εργαζόμενων και αν αυτό υπερβαίνει το όριο της νομοθεσίας.

«Εργαζόμαστε στενά με τη Foxconn για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά της, η Foxconn, η οποία αποτελεί κατασκευαστικό εταίρο της Apple στην Κίνα, παραδέχθηκε ότι «η χρήση προσωρινών εργαζόμενων και ο αριθμός των υπερωριών, δεν περιλαμβάνεται στις οδηγίες της εταιρείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται εν μέσω ενός πολύμηνου εμπορικού πολέμου, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών στο 30% για κινεζικά προϊόντα, αξίας 250 δισ. δολαρίων, και στο 15% για κινεζικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τους δασμούς στο 10% για αμερικανικά προϊόντα, αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τη μεταφορά ορισμένων μοντέλων MacBook Pro της Apple σε πτήσεις
Κενό ασφαλείας μετά την αναβάθμιση στο λογισμικό iOS της Apple
Αντιμέτωπες με μηνύσεις Apple και Samsung: Φόβοι ότι τα κινητά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Η Apple ζητά συγγνώμη για την δημοσιοποίηση των δεδομένων των χρηστών της Siri
Tags:
νομοθεσία, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, εργοστάσιο, Apple, Apple, ΗΠΑ, Εμπορικός πόλεμος, εμπόριο, Δασμοί, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK