07:50 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη διαφορά στις τιμές κάνει το σήμα του προϊόντος, όχι μόνο της εταιρείας που τα παράγει ή και τα διαθέτει, αλλά και του θέματος που απεικονίζεται πάνω σε αυτά.

Μεταξύ 22,71 και 43,67 ευρώ κυμαίνεται το μέσο χαμηλότερο κόστος για τα βασικά σχολικά είδη, εκτός σχολικής τσάντας, όπως αναφέρεται σε έρευνα του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αύριο Τετάρτη, η διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχώρησε σε διαδικτυακή έρευνα για την καταγραφή τιμών σε βασικά σχολικά είδη.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών, που διέθεταν τα προϊόντα τους και μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους.

Η ποικιλία των ειδών και το εύρος των τιμών που παρατηρούνται, είναι ιδιαιτέρως μεγάλα.

Τη διαφορά στις τιμές κάνει το σήμα του προϊόντος, όχι μόνο της εταιρείας που τα παράγει ή και τα διαθέτει, αλλά και του θέματος που απεικονίζεται πάνω σε αυτά (π.χ. ήρωες κινουμένων σχεδίων κλπ), χωρίς να διαφοροποιούνται τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών που προορίζονται.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής έρευνας, παρατηρείται διεύρυνση μεταξύ κατώτατων - ανώτατων τιμών, ενώ κατά μέσο όρο εντοπίζεται μείωση της τάξης του 1,83%.

Οι τιμές της σχολικής τσάντας παρουσιάζονται ξεχωριστά. Σε αυτήν παρατηρείται μεγάλο εύρος, αλλά το κόστος ως είδος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα είδη σε σημείο που, ανάλογα με το ποια συγκεκριμένη τσάντα θα επιλέξει ο κάθε καταναλωτής, ενδέχεται να ξεπεράσει το 50% του συνολικού κόστους για σχολικά είδη.

Η σχολική τσάντα δεν χαρακτηρίζεται ως «αναλώσιμο» είδος, όπως τα περισσότερα από τα είδη των ανωτέρω πινάκων, ενώ η επιλογή της έχει να κάνει και με ζητήματα υγείας των παιδιών (π.χ. ανατομική ή μη, με τρόλεϋ κλπ).

Η διαφοροποίηση της τιμής της σχολικής τσάντας έγκειται και στις ηλικίες που απευθύνεται.

Γενικότερα εκτιμάται ότι ο καταναλωτής που θα διεξάγει έρευνα αγοράς και θα επιλέξει τα προϊόντα που θα αγοράσει με γνώμονα τις ανάγκες του και όχι την τάση της παιδικής μόδας, μπορεί να εξοικονομήσει πάνω 20 ευρώ από τις αγορές σχολικών ειδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην εκτίμηση αυτή η σχολική τσάντα, όπου υπεισέρχονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την αγορά της εκτός από την τιμή πώλησης.

Tags:
κόστος, σχολική χρονιά, Υπουργείο Ανάπτυξης, σχολείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK