09:44 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Brexit (68)
0 0 0
Βρείτε μας

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις που θα είχε για την παγκόσμια οικονομία το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, κρούει η Societe Generale.

Για τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία προειδοποίησε ο πρόεδρος της Societe Generale Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε αντίκτυπο ανάλογο με εκείνον που είχε η κατάρρευση της Lehman Brothers που συνέβαλε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. 

«Έχουμε αρκετούς κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία. Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι το Brexit, επειδή είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ποιο θα είναι το κανάλι της μετάβασης στον κόσμο της οικονομίας. Και ο ψυχολογικός αντίκτυπος (...) θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρός και η μετάβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν επίσης να είναι πολύ καταστροφική, όπως έγινε για παράδειγμα με την Lehman Brothers το 2008. Επομένως, αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ στενά», επεσήμανε ο ίδιος. 

Ερωτηθείς για το εάν ο ψυχολογικός αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε πραγματικά να συγκριθεί με την πτώχευση της Lehman Brothers, ο ίδιος είπε ότι το 2008 είχε επηρεαστεί η επενδυτική διάθεση και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με το Brexit.

«Είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε. Αν θυμηθούμε τις εικόνες που μετέδιδε η τηλεόραση με τους ανθρώπους που έχαναν τη δουλειά τους, τις ουρές στις τράπεζες, αυτό είχε πραγματικά αντίκτυπο στην ψυχολογία των επενδυτών και στην αντίληψη της αγοράς... Αν έχουμε κάτι παρόμοιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δυσκολίες στη μετακίνηση των ανθρώπων ή στο να βρουν προϊόντα στα καταστήματα... αυτό, με τα σημερινά παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την πραγματική οικονομία αλλά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα», τόνισε.

Αυτά, καθώς αβέβαιο είναι ακόμη το τοπίο σε σχέση με το Brexit, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Η βρετανική βουλή έχει υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει καθυστέρηση του Brexit, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, με τον Μπόρις Τζόνσον να έχει διαμηνύσει πάντως πως δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, τις προηγούμενες ημέρες, υπέστη διαδοχικές ήττες στη βουλή, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για την πρόταση των πρόωρων εκλογών

Η λειτουργία της βουλής πλέον έχει ανασταλεί μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, μην αφήνοντας πολλά χρονικά περιθώρια και αυξάνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. 

Θέμα:
Brexit (68)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Brexit, Lehman Brothers
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK