ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Οι 12 παρεμβάσεις σε εργασία και ασφάλιση που προωθεί η κυβέρνηση, έγιναν γνωστές μετά τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας.

Σειρά παραβάσεων σε θέματα εργασίας και ασφάλισης προωθεί η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, όπως έγινε γνωστό μετά τη σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δρομολογεί 12 παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, η επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, η μείωση του επιτοκίου για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία με 120 δόσεις, η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Οι 12 παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας

Αναλυτικά, οι 12 παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπ. Εργασίας είναι οι εξής:

 1. Συστηματοποιούνται και γίνονται αυστηρότεροι οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας. Δημιουργείται Μητρώο Παραβατικότητας για την αδήλωτη εργασία, καθιερώνεται ο επανέλεγχος εντός 12μήνου για κάθε κρούσμα και προβλέπεται το κλείσιμο επιχειρήσεων στο ενδεχόμενο δεύτερης υποτροπής. Προβλέπεται έκπτωση στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ με την προϋπόθεση πρόσληψης του εργαζομένου για τουλάχιστον 12 μήνες, με πλήρη απασχόληση.
 2. Αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένου ωραρίου μερικής απασχόλησης με στόχο την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας και την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης.
 3. Δημιουργείται Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις εταιρείες που τηρούν τη νομιμότητα. Προχωρά, παράλληλα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε ορίζοντα τετραετίας.
 4. Ενισχύεται η υπηρεσία έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 υπαλλήλους, ενώ παγώνουν οι μετατάξεις με στόχο την επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων. Προβλέπεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν 65.850 συντάξεις χηρείας με αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης από 50% στο 70%. Στόχος είναι σε δύο χρόνια, το 90% των συντάξεων να εκδίδονται σχεδόν αυθημερόν.
 5. Προβλέπεται η υποχρεωτική κατάρτιση ισολογισμών για τον ΕΦΚΑ.
 6. Μειώνεται το επιτόκιο σε 3% από 5% για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία (120 δόσεις), η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
 7. Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προβλέπεται η εναρμόνιση με τις επικρατούσες ευρωπαϊκές πρακτικές και δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να εξαιρούν από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε κατάρρευση. Παράλληλα, δημιουργείται Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών με πρόβλεψη για ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη αποφάσεων.
 8. Αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μετατροπή του σε φιλικό και εύκολο στη χρήση σύστημα.
 9. Ο ΟΑΕΔ προχωρά σε συμπράξεις με δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
 10. Στηρίζονται πρωτοβουλίες όπως η ομάδα Rebrain Greece υπό το συντονισμό του υπ. Εργασίας για την αντιμετώπιση του brain drain.
 11. Δίνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Γίνεται προσπάθεια να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Προωθείται η Ανεξάρτητη Διαβίωση και η Προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία και εκπονείται η νέα «Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά μετά το 2020». Διευρύνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
 12. Αναβαθμίζεται το Εθνικό Δίκτυο Υποστήριξης Γυναικών με ενίσχυση του δικτύου  Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων και της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής 15900.
Tags:
επίδομα τοκετού 2019, επίδομα, επίδομα παιδιού, 120 δόσεις, Υπουργείο Εργασίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασφάλιση, εργασιακά δικαιώματα, εργασιακά, εργασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK