21:25 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στην ανάγκη να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αλλά και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ρυθμό που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ μετά από το 2020, υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.  

Για το 2019, πάντως, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1,9% για το 2020 άνω του 2%.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί υποχρέωση, αλλά και προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Συμπλήρωσε, δε, πως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, καθώς στέκεται εμπόδιο στη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας, μειώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και εξαντλώντας τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι η επιτάχυνση της μείωσής του θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, υπό τις παραπάνω συνθήκες διευκολύνεται η επαναφορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα και η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τον Ιούλιο ο κ. Στουρνάρας είχε σημειώσει ότι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι «win-win» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Την Πέμπτη, εγκρίθηκε από την Κομισιόν το σχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους.

Το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 132 εκατ. ευρώ έχει αυστηρά κριτήρια επιλογής σε ό,τι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και του εισοδήματος του δανειολήπτη διασφαλίζοντας ότι απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ανάγκη, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Στο μεταξύ, κάλεσμα προς τους συμμετέχοντες στο «14ο Annual Roadshow» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στο Λονδίνο, να επενδύσουν στην Ελλάδα, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σχετικά:

Στουρνάρας: «Win-win» η μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα
Στουρνάρας: Εισήγηση για πλήρη άρση των capital controls
«Πράσινο φως» από Κομισιόν στο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Tags:
Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα της Ελλάδος, οικονομία, ΑΕΠ, Ανάπτυξη, Γιάννης Στουρνάρας, ΤτΕ, Πρωτογενές πλεόνασμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK