ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας στις εφορίες με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των ΔΟΥ, όσον αφορά στις συναλλαγές τους με τους πολίτες, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξήγγειλε την ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες.

Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, να μεταβιβάζονται ακίνητα χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία στην Εφορία και ο στόχος αυτός περνά μέσα από την ψηφιοποίηση των τμημάτων κεφαλαίου των εφοριών.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στόχος είναι γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών όπως:

  • Ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
  • Η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. Οι δηλώσεις αυτές θα γίνονται από απόσταση και από τον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει τη μεταβίβαση.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις όπως:

  • Η αυτόματη ενημέρωση και διασύνδεση του Μητρώου Φορολογουμένων με τα άλλα Μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η διασύνδεση και η διαδραστική ενημέρωση ανάμεσα στο Φορολογικό Μητρώο και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων.
  • Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων, αλλά και για την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογούμενων για την καταβολή οφειλών.
  • Η διασύνδεση με την Κτηματολόγιο Α.Ε προκειμένου να υπάρχουν διασταυρώσεις για ενδεχόμενη αδήλωτη ακίνητη περιουσία.
Tags:
Απόστολος Βεσυρόπουλος, ΔΟΥ, εφορία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK