09:30 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Moody’s διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση για την Κύπρο σε «Ba2», αλλά ταυτόχρονα αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας σε θετική.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας της Κύπρου από σταθερή σε θετική.

Παράλληλα, διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση για την Κύπρο σε «Ba2», δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Αφορμή για την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας αποτέλεσε η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα, όπως αναφέρει, καθώς και τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί την Κύπρο κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

«Η έκθεση της Κύπρου σε γεγονότα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται», σημειώνει ο οίκος, εξηγώντας τη θετική προοπτική για την κυπριακή οικονομία.

Ο Μοοdy’s προσθέτει πως οι ενέργειες κυβέρνησης και τραπεζών «είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιπλέον μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τους επόμενους 18 μήνες». Υπενθυμίζει ότι ενώ τον Μάιο του 2016, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις έφτασαν το 49,8%, τον Μάρτιο του 2019 υποχώρησαν στο 30,6% των συνολικών δανείων.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ποσοστό θα συνεχίσει να μειώνεται για δύο λόγους:

  1. Το κυβερνητικό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο και στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια με εξασφάλιση κύριας κατοικίας.
  2. Τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας, καθώς το κυπριακό χρέος βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Για τη διατήρηση της αξιολόγησης της Κύπρου στο Ba2, ο Μοοdy’s αναφέρεται στη μικρή, αλλά πλούσια οικονομία, στις οικονομική ανθεκτικότητα των τελευταίων ετών και στις επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις μετά την κρίση του ‘13.

Ο οίκος παρατηρεί ότι η αναπτυξιακή τάση και τα πρωτογενή πλεονάσματα «αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».

Παρόλα αυτά, ο Μοοdy’s σημειώνει ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει πιστωτικές προκλήσεις, που προκύπτουν από τη μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία, καθώς επίσης από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών».

Tags:
οικονομία, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Αξιολόγηση, οίκος αξιολόγησης, Κύπρος, Moody's
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK