20:34 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, με βάση τις εκτιμήσεις και των δύο πλευρών, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτή το 2019. 

Για συναντίληψη σε πολλά θέματα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κατά τις επαφές τους στην Αθήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, έκανε λόγο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τις εκτιμήσεις και των δύο πλευρών, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτή το 2019. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως, με στόχο να κλείσει η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να αποσταλεί στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα των επαφών του κυβερνητικού επιτελείου με τα κλιμάκια των θεσμών, τέθηκαν επί τάπητος ενεργειακά ζητήματα, οι αποκρατικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι η Αθήνα ανέπτυξε τις θέσεις της για τη ΔΕΗ, τις αποκρατικοποιήσεις, τον νόμο για το επιτελικό κράτος και το πώς θα ενισχυθεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» στη χώρα.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν σε διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά και στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή τις αντικειμενικές αξίες, με τους θεσμούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι οι αποφάσεις για ενδεχόμενη παράταση θα ληφθούν στην εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου,

Την Πέμπτη στο Euro Working Group αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ.

«Μέσες - άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019»

Κυβέρνηση και θεσμοί φέρεται να έχουν καταλήξει σε αρχική συμφωνία ότι «μέσες - άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», ενώ για τον προϋπολογισμό του 2020 αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τρεις άξονες.

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου παρείχε την Τρίτη διαβεβαιώσεις ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα περιληφθούν στον νέο Προϋπολογισμό.

Εξάλλου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τη Δευτέρα ότι είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2020, εκτιμώντας πάντως ότι το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο από το 2019 για την οικονομία.

Παράλληλα, διεξάγονται επαφές διεξάγονται και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ με αντικείμενο την έκθεση για την ελληνική οικονομία που συντάσσει το Ταμείο.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται την επόμενη Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Σχετικά:

Στην Αθήνα ο Μάριο Ντράγκι την Τρίτη
Τι συζήτησαν κυβέρνηση - θεσμοί: «Μέσες - άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019»
Σε τρεις άξονες οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020
Η Ελλάδα αποπληρώνει το δάνειο στο ΔΝΤ - O Σταϊκούρας υπέγραψε την επιστολή
Tags:
120 δόσεις, Πρωτογενές πλεόνασμα, ΔΕΗ, Αποκρατικοποιήσεις, ΔΝΤ, Μάριο Ντράγκι, οικονομία, Αξιολόγηση, Θεσμοί, Κυβέρνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK