22:59 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μήνυμα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος κάτω από το 3,5%, αρχής γενομένης από το 2020, εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη δήλωση συμπερασμάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μήνυμα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος κάτω από το 3,5%, αρχής γενομένης από το 2020, εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη δήλωση συμπερασμάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζει δημοσιονομικό κενό και κάλεσε την κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ, θα μπορούσε μελλοντικά να ξεπεράσει το 2%, δύσκολα όμως θα φθάσει το 3%.

«Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, ενώ για την για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου σημειώνει ότι «οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού- και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση (13η σύνταξη) θα πρέπει να ανατραπεί.

Υπογραμμίζεται δε πως «σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοώντας το αφορολόγητο όριο.

Ο κ. Ντόλμαν έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πέραν του σχήματος «Ηρακλής», το οποίο κρίνεται από το ΔΝΤ πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ανάπτυξη

Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ευνοείται από την κυκλική ανάκαμψη και το καταναλωτικό κλίμα, γεγονός που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις. Εντούτοις, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0.9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα.

Τραπεζικός τομέας

Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη (αν και σημαντικές λεπτομέρειες του σχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές).

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα.

Εντούτοις, για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Για το 2020, το προσωπικό προτείνει η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθωρίο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Συντάξεις

Για την αντιμετώπιση καίριων αναγκών, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την κοινωνική δαπάνη (π.χ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρέχεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τη δημόσια υγεία) και τις επενδύσεις.

Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί).

Tags:
ασφαλιστικό, Συντάξεις, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK