11:11 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην περίοδο του 2015 και της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν είχε σχέδιο Grexit, ενώ περιέγραψε άγνωστο επεισόδιο σε Eurogroup.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο να σπρώξει την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στους Financial Times, αναφέρθηκε σε μια συνεδρίαση του Eurogroup, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ένας από τους συμμετέχοντες, που σύμφωνα με τους FT ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε κόψει εδώ και καιρό τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

«Είπα, “κοιτάξτε, εάν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, τότε κάντε το, μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε”», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της ΕΚΤ το 2015, ήταν αρκετά επιτυχημένη καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας ταυτόχρονα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της ΕΕ. Εξήγησε ότι τότε ασκήθηκαν στην ΕΚΤ δύο εντελώς αντίθετες κριτικές:

Από τη μία, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να κόψει την Ελλάδα από κάθε γραμμή χρηματοδότησης γεγονός που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανότατα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την άλλη, ορισμένοι έλεγαν ότι θα έπρεπε να προσφερθεί απεριόριστη και χωρίς όρους ρευστότητα στην Ελλάδα ό,τι και να γίνει.

Ο Ντράγκι, από τη μεριά του, ισχυρίζεται ότι η ρευστότητα που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σημαντική καθώς ο συνολικός δανεισμός στις ελληνικές τράπεζες έφτασε ακόμη και τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας.

Γενικότερα, ο Ντράγκι συμφώνησε πως η Ελλάδα πλήρωσε ένα «φοβερό» τίμημα, αλλά υπάρχει ελπίδα. Η κρίση» ξεπεράστηκε αρχικά χάρη σε όσα οι Έλληνες πέτυχαν», δηλώνει. «Όμως, η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη ήταν ευεργετική. Είναι πολύ δύσκολο για μια απομονωμένη χώρα που χρεωκοπεί να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Για την κρίση της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι είπε ότι η αντίδραση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική ώστε να διατηρηθεί το ευρώ. Πρόσθεσε ότι και η ΕΤΚ είναι ένα διαφορετικό ίδρυμα σε σχέση με το παρελθόν.

«Οι υπαρξιακές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει την έχουν μεταμορφώσει έντονα τόσο όσον αφορά τη νομισματική πολιτική όσο και άλλα καθήκοντά, καθώς και στη διοικητική και λειτουργική διάρθρωσή της», δήλωσε ο Ντράγκι, προειδοποιώντας όμως ότι χωρίς μία σημαντική δημοσιονομική πολιτική για όλη την Ευρωζώνη, η ένωση θα παραμένει «ένα εύθραυστο οικοδόμημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οκτώ χρόνια μνημόνιο: Ημερομηνίες και γεγονότα - σταθμοί που σημάδεψαν την Ελλάδα

Τι λέει σήμερα για την Ελλάδα ο εμπνευστής του «Grexit»

Tags:
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Grexit, ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Eurogroup
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK