19:07 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Τα όσα είπε για την ελληνική κρίσης στο London School of Economics ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για απώλεια της πρόσφατης μνήμης του κατηγορεί διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από αναφορά του πρώτου σε ομιλία του στο London School of Economics.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος επιχειρεί να «θυμίσει» στον κ. Τόμσεν τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου επί υπουργίας του.

Πρώτον, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι δεν «συμφωνήσαμε» υψηλά πλεονάσματα οικειοθελώς, αλλά υπό την πίεση των πιστωτών και παρά την πίεση ήταν χαμηλότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι άλλες κυβερνήσεις.

Δεύτερον, αναφέρει πως η υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων δεν ήταν επιλογή της Αθήνας αλλά αποτέλεσμα συστηματικών αστοχιών από τις «επιστημονικές» προβλέψεις στελεχών του ΔΝΤ, που μιλούσαν για επιβολή περισσότερων μέτρων.

Επίσης,  επισημαίνει ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ ήταν πάντα ασύμμετρη και πήρε την απόφασή του να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή.

«Μέχρι το τέλος του προγράμματος "συμβούλευε" τους πιστωτές να μειώσουν τα πλεονάσματα και να κάνουν περισσότερα για το χρέος, αλλά ποτέ αυτή η πίεση δεν είχε δόντια - δεν υπήρχε απειλή ότι αυτό πρέπει να γίνει έγκαιρα για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, λέει ο κ. Τσακαλώτος πως υπήρξε προς την Ελλάδα συστηματική απειλή και φέρνει ως παράδειγμα το 2017 και την επιβολή νομοθετικής παρέμβασης μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου.

«Η εμμονή του κ. Τόμσεν για χαμηλότερες συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο έκανε και κάτι ακόμα. Ζημίωσε το επιστημονικό κύρος του ΔΝΤ. Με προβλέψεις για ανάπτυξη και πλεονάσματα που δεν στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, αλλά χρησιμοποιούταν για άσκηση πίεσης για αντιλαϊκές πολιτικές. Ακόμα και στις αρχές του 2018 προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα 1% (!)», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός.

Τέλος καλεί το ΔΝΤ να αποφασίσει αν το αφήγημα στο υψηλό επίπεδο για inclusive growth και άμβλυνση των ανισοτήτων είναι μόνο για το θεαθήναι, συμπληρώνοντας πως  η πίεση της ομάδας του Τόμσεν την περίοδο 2015-2018 μόνο το inclusive growth και τη μείωση των ανισοτήτων δεν εξυπηρετούσαν.

Tags:
κρίση, Ελλάδα, ΔΝΤ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πολ Τόμσεν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK