21:07 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την ακύρωση των αντικειμενικών αξιών σε 12 περιοχές στη χώρα για το περασμένο έτος αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να ακυρώσει τις αντικειμενικές αξίες του περασμένου έτους, σε 12 περιοχές της χώρας αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση αφορά την περιοχή της Πλάκας, τις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και ΣΤ΄ Ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, την Ε΄ Ζώνη Εκάλης, τις Α΄ Ζώνη Αγίας Βαρβάρας και την Α΄ Ζώνη Αετοφωλιάς Δήμου Τήνου και την Ζώνη της Λιλαίας του Δήμου Δελφών.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ έκρινε παράνομο τον καθορισμό τιμών ζώνης κατά το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όπως διαμορφώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πέρυσι, λόγω πλημμελούς διαδικασίας κατά τον καθορισμό τους, κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως ιδιοκτητών ακινήτων 12 περιοχών της χώρας.

Να σημειωθεί πως η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ και ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων.

Το ΣτΕ στην απόφασή του στάθμισε τα συμφέροντα των διαδίκων, και απέδωσε βαρύτητα στο δημόσιο συμφέρον, που ακόμα εντονότερο με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες ενώ συνεκτίμησε τον κίνδυνο αταραχής των φορολογικών εσόδων του κράτους και των Δήμων.

Το ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι ο προσδιορισμός των τιμών εκκίνησης θα πρέπει να γίνεται με βάση ενιαία, διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και επιστημονικά άρτια μεθοδολογία, ώστε να παρέχονται στους βαρυνόμενους επαρκή εχέγγυα σωστού καθορισμού της φορολογούμενης αξίας των ακινήτων τους και να τηρείται από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης το ίσο μέτρο (γνωμοδοτικής και αποφασιστικής) κρίσης.

Ακόμη, διευκρινίζει ότι στη διαδικασία προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάθεση καθηκόντων συλλογής, επεξεργασίας και εκτίμησης στοιχείων της αγοράς σε ιδιώτες, που διαθέτουν αποδεδειγμένα τα απαραίτητα προσόντα, εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΣτΕ η μεθοδολογία αυτή πρέπει να είναι διαφανής, δηλαδή, , να είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους και, «ο τρόπος λειτουργίας της να γίνεται κατανοητός στους εφαρμοστές της, και παράλληλα να ορίζει κατά τρόπο αρκούντως ειδικό και σαφή όλα τα ουσιώδη στοιχεία της επιτέλεσης του αντίστοιχου έργου, ιδίως, δε, τα δεδομένα που πρέπει (ή/και είναι σκόπιμο) να συλλεγούν και να ληφθούν υπόψη, τον τρόπο ανάλυσης, επεξεργασίας και αξιολόγησής τους, τις συναφώς εφαρμοστέες προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές, τα κριτήρια επιλογής της προσφορότερης ή των προσφορότερων εξ αυτών».

Tags:
Δελφοί, Τήνος, Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Αθήνα, οικονομία, Αντικειμενικές αξίες, ακύρωση, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK