ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με το Sputnik. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν Novartis και μεταναστευτικό.

Την άποψη ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Sputnik.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη προοπτική κέρδους στην Ευρώπη και ότι φέτος θα εκπληρωθεί στο 100% το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ειδικού δικαστηρίου για την υπόθεση Novartis, επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Βουλή, «αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με κάποια από τα μέλη της εξύφανε κάποιου είδους σκευωρία».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι θα δημιουργηθούν προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα είναι κλειστού τύπου, δηλαδή οι ένοικοί τους «δεν θα μπορούν να βγαίνουν έξω», προσθέτοντας ότι «όσοι έρχονται στην Ελλάδα και είναι παράνομοι θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων.

Χαρακτήρισε επίσης ως «φανταστικό» τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της υπουργίας του, με εγκρίσεις πάνω από δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υποστηρίζει, μέσα σε αυτό το τρίμηνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ρωσικές εταιρείες για να επενδύσουν. «Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Ρωσία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Sputnik:

Αναλάβατε το Υπουργείο τη στιγμή που η κρίση παραμένει νωπή στη μνήμη των επενδυτών.  Πως θα τους πείσετε να επενδύσουν;

Καλύτερη στιγμή από το να επενδύσει κάποιος σε μία χώρα που μόλις βγήκε από την κρίση μπορεί να υπάρξει;  Λόγω της κρίσης όλες οι αξίες έχουν πάει προς τα κάτω. Λόγω του ότι φεύγουμε από την κρίση, η προοπτική είναι μεγάλη. Η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη προοπτική κέρδους στην Ευρώπη. Άρα, είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κάποιος εδώ.

Τα στοιχεία του Enterprise Greece έδειξαν ρεκόρ 10ετίας στις ξένες επενδύσεις για το 2017, (3,2 δισ.) ευρώ. Υπάρχει περιθώριο για να ξεπεράσετε αυτό το ρεκόρ και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Να πάμε πάνω από τα 3,2 δισ; 3,2 δισ, θα έχουμε τον μήνα, όχι τον χρόνο. Ήδη, έχουμε εγκρίνει πάνω από δύο δισεκατομμύρια σε αυτό το τρίμηνο και πάμε για άλλα δύο δισ. τις επόμενες εβδομάδες.

Καθώς το αναφέρατε, ποιος είναι ο απολογισμός του πρώτου τριμήνου;

Είναι φανταστικός. Ήρθε η καινούργια επένδυση της Blackstone στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο επένδυσε στην Ελλάδα 400 εκατομμύρια ευρώ ακίνητα. Ξεκόλλησε η επένδυση στο Ελληνικό. Εγκρίναμε την επένδυση της Mirum, -που αφορά και εσάς- γιατί αφορά έναν μεγάλο Ρώσο επενδυτή στην Ελούντα που είχε κολλήσει τόσο καιρό, περίπου 500 εκατομμύρια. Πάμε πάρα πολύ καλά.

Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια που ετοιμάζεστε να υλοποιήσετε έως το τέλος του έτους;

Την άλλη εβδομάδα έχουμε έγκριση έργων 800 εκατομμύρια ευρώ. Είτε αφορά σε ΣΔΙΤ είτε έργα τεχνολογίας, είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γενικά, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Logistics, ανανεώσιμες πηγές, ιδιωτικοποιήσεις, ξενοδοχεία, όλα στην πρώτη γραμμή.

Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει στις αρχές του καλοκαιριού απέναντι στις περικοπές που είχαν γίνει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;

Υπήρχε μια υποεκτέλεση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων κατά το παρελθόν. Φέτος, θα το εκπληρώσουμε στο 100%. Στις δαπάνες είμαστε πάρα πολύ υψηλά και δεν υπάρχει φόβος για υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, εκεί οι διαδικασίες είναι πολύ πιο αργές και δίνουμε μεγάλη μάχη για να μη χάσουμε ούτε ευρώ. Έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες αλλά επειδή το ΕΣΠΑ έχει να κάνει με ευρωπαϊκά χρήματα και οι διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες από τη φύση τους, αυτό είναι πιο δύσκολο.

Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως για το Ελληνικό. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούν όμως ότι θα δώσετε δάνειο στον Λάτση. Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση δεν δίνει δάνεια. Δάνεια δίνουν οι τράπεζες. Ο κύριος επενδυτής θα βρει τα χρήματα με τον τρόπο που τα βρίσκουν στον καπιταλιστικό κόσμο. Οι επενδυτές στα project έχουν ένα κομμάτι ιδίας χρηματοδότησης και ένα κομμάτι τραπεζικού δανεισμού. Δεν ξέρω καμία επένδυση που μπορεί να γίνεται με ίδια κεφάλαια. Πουθενά στον πλανήτη. Αυτό θα γίνει και στο ελληνικό. Η ουσία είναι ότι ξεκολλήσαμε το έργο, βγάλαμε τις άδειες, εκδόθηκαν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις. Έγινε ο διαγωνισμός για το καζίνο, ήρθαν δύο καταπληκτικές προτάσεις από δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Το 2014, μια ρωσική τράπεζα είχε αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα και είχε κάνει προχωρημένες συζητήσεις με την τότε κυβέρνηση. Ωστόσο το 2015 και λόγω της πολιτικής κατάστασης αυτό σταμάτησε. Είστε ως κυβέρνηση φιλικά διακείμενη σε επενδύσεις της Ρωσίας και άλλων χωρών BRICS στην Ελλάδα;

Είμαστε υπέρ όλων των επενδύσεων από όπου και αν προέρχονται. Θέλουμε επενδύσεις από όλο τον κόσμο, δεν κάνουμε γενικά διαχωρισμό, αρκεί να είναι τα επενδυτικά σχέδια επωφελή για όλους μας και τα χρήματα καθαρά. Όμως δεν μπορώ να μην το πω, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Ρωσία. Πάντα την είχαμε και πάντα θα την έχουμε. Γιατί μας ενώνουν κάποιοι αιώνες κοινής ιστορίας. Άρα ναι, είναι ευπρόσδεκτες οι ρωσικές εταιρείες.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια νέα μεταναστευτική κρίση. Θα δούμε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα;

Θα υπάρξουν κλειστού τύπου κέντρα. Δεν θα είναι κέντρα κράτησης, αλλά προαναχωρησιακά κέντρα. Θα είναι κλειστού τύπου, δηλαδή δεν θα μπορείς να βγαίνεις έξω. Όσοι έρχονται στην Ελλάδα και είναι παράνομοι θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.

Εσείς θα θέλατε ως κυβέρνηση να τροποποιηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου;

Φυσικά και θα θέλαμε. Όλες οι χώρες του Νότου θα ήθελαν. Αυτό θέλει ομοφωνία και δεν το θέλουν οι χώρες του Βορά. Αλλά ο διαμοιρασμός όλων των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Άρα λοιπόν υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται φύλαξη συνόρων. Πιστεύω ότι θα ενισχυθεί. Θα δούμε πιο ισχυρή φύλαξη συνόρων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Υπόθεση Novartis: Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει και τι πιστεύετε για τον κύριο Παπαγγελόπουλο;

Αύριο (σ.σ. σήμερα) η Βουλή ψηφίζει τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής, θα τα ψάξει όλα η Βουλή και η αρμόδια επιτροπή. Εύχομαι όλοι να είναι αθώοι, αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με κάποια από τα μέλη της, εξύφανε κάποιου είδους σκευωρία. Μένει να αποδειχθεί.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ειδικού δικαστηρίου;

Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Βουλή. Αν κρίνει η προκαταρκτική επιτροπή ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τότε ορίζει ειδικό ανακριτή και αυτός παραπέμπει σε ειδικό δικαστήριο. Αυτή είναι η διαδικασία του Συντάγματος. Δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν χωρίς στοιχεία. Δεν μου αρέσει να κάνω σε άλλους αυτό που δεν θέλω να κάνουν σε εμένα.

Tags:
μεταναστευτικό, Novartis, επενδύσεις, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανάπτυξη, Άδωνις Γεωργιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK