08:31 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά από την επόμενη εβδομάδα, με τιμή που εκτιμάται ότι θα είναι φτηνότερη από την περσινή.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται σε τιμή 1,02 ευρώ το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκινάει η διάθεσή του στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η παραπάνω τιμή του πετρελαίου προκύπτει με βάση τα σημερινά επίπεδα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φτηνότερη από τον περσινό Οκτώβριο οπότε και διαμορφωνόταν στα 1,145 ευρώ το λίτρο. Φτηνότερη είναι και από τα επίπεδα τον περσινό Απρίλιο όποτε και έληξε η περίοδος διάθεσης (1,079 ευρώ το λίτρο).

Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανση έχει μειωθεί κατά 70% στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Αληγιζάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ).

Ο ίδιος, μιλώντας τη Δευτέρα, σε εκδήλωση του Συνδέσμου υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μέχρι όμως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση του φόρου, ο κ. Αληγιζάκης πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο.

Ο Σύνδεσμός επανέλαβε τις καθυστερήσεις στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων παρά τα βήματα που έχει κάνει η ΑΑΔΕ. Παρόλα αυτά, το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων της προμηθεύτριας εταιρίας με αυτά που οι πρατηριούχοι δηλώνουν στο σύστημα. Τέλος, μετατέθηκε για το τέλος του 2021 η προθεσμία για την πλήρη λειτουργία του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών σε πρατήρια και φορολογικές αποθήκες

«Η αγορά δεν θα αντέξει ως τότε», παρατήρησε ο κ. Αληγιζάκης. «Το Δημόσιο χάνει πολλά χρήματα, ο καταναλωτής εξαπατάται», πρόσθεσε και εξέφρασε την ετοιμότητα για συνεργασία με την ΑΑΔΕ - ακόμη και για συγχρηματοδότηση – ώστε το σύστημα εισροών – εκροών να εφαρμοστεί πλήρως το συντομότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης, ποιοι και πότε θα το λάβουν: Αναλυτικά η απόφαση

Tags:
Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, σύστημα, Πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK