ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Τακτοποιούμε μία βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επιστρέφοντάς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών πιστώνονται, σήμερα, 100.695.867,69 ευρώ

Πρόκειται, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.

Συνολικά, αναμένεται να επιστραφούν ή να συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017, έναντι των εισοδημάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε σχετικά: «Τακτοποιούμε μία βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επιστρέφοντάς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα επιστρέψουμε 215 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, χρήματα τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους, όπως ήταν υποχρεωμένη».

Και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, όμως, δεν τα είχε προβλέψει στις δαπάνες του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το έτος 2019, με σκοπό να παρουσιάσει εικονικά πλεονάσματα».

«Θυμίζω για άλλη μία φορά ότι τα πλεονάσματα αυτά ήταν χαλκευμένα, αφού, εκτός από τις παραπάνω επιστροφές, δεν είχαν προϋπολογίσει ούτε τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας - τις οποίες εμείς αποδώσαμε, πριν από λίγες ημέρες - και τα οποία εγγράψαμε και στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2019», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας: «Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοια φαινόμενα, με διάταξη νόμου, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται στη Βουλή, θέσαμε και διασφαλίσαμε έμπρακτα την απόλυτη διαφάνεια στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣτΕ: Αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων και άλλες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Tags:
επιστροφή φόρου, επιστροφή, αυτοαπασχολούμενοι, Γιάννης Βρούτσης, ελεύθεροι επαγγελματίες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK