14:55 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Τάνκερ στον ωκεανό

Έλληνας εφοπλιστής ενορχήστρωσε «fake» πειρατεία με στόχο την αποζημίωση των 77 εκατ. δολαρίων

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έλληνας εφοπλιστής φέρεται να ενορχήστρωσε «fake» πειρατεία σε δικό του πετρελαιοφόρο πλοίο, προκειμένου να λάβει αποζημίωση 77 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για προσπάθεια εξαπάτησης ναυτιλιακής ασφαλιστικής εταιρείας καταδικάστηκε ένας Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος φέρεται να ενορχήστρωσε «fake» πειρατεία σε δικό του πετρελαιοφόρο πλοίο, στα ανοιχτά της Υεμένης το 2011.

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, η απάτη αποσκοπούσε στη διεκδίκηση των 77 εκατομμυρίων δολαρίων της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Μάλιστα, στο «κόλπο», πέραν του Έλληνα πλοιοκτήτη, αποδείχθηκε πως συμμετείχε τόσο ο καπετάνιος, όσο και ο α’ μηχανικός του τάνκερ, όπως και αρκετά στελέχη της ακτοφυλακής της Υεμένης.

Η υπόθεση «ξεσκεπάστηκε» έπειτα από έρευνα ιδιωτικού ερευνητή, ο οποίος προσελήφθη από την ασφαλιστική εταιρεία.

«Τα κίνητρα των ένοπλων πειρατών δεν ήταν η ληστεία ή η ομηρεία του τάνκερ, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει απάτη εις βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας» αναφέρεται στην απόφαση του Βρετανού δικαστή, η οποία αναδημοσιεύεται στο «BusinessDay».

Ο Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος αγόρασε οκτώ τάνκερ από το 2004 έως το 2008, φέρεται να είχε το «κατάλληλο» κίνητρο, προκειμένου να προβεί στη συγκεκριμένη απάτη.

Και αυτό διότι η εταιρεία του είχε αρχίσει να βιώνει τις πρώτες, σημαντικές δυσκολίες, ως απόρροια της κατάρρευσης της αγοράς φορτίου το 2008 – λίγους μήνες, δηλαδή, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία θα τον βοηθούσε να λύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο» προστίθεται στη δικαστική ετυμηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το σενάριο της «fake» πειρατείας προέβλεπε ότι οι δράστες θα πυροδοτούσαν εκρηκτικά, προκειμένου να ξεσπάσει φωτιά και να καταστραφεί το τάνκερ. Κάτι, το οποίο και τελικά έγινε.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τον Έλληνα εφοπλιστή, όσο και με την ασφαλιστική εταιρεία, δίχως όμως αυτή η προσπάθεια να τελεσφορήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέθανε ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος

Πέθανε ο εφοπλιστής Παναγής Στρίντζης

Σχετικά:

Πέθανε ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος
Πέθανε ο εφοπλιστής Παναγής Στρίντζης
Tags:
Λονδίνο, Υεμένη, αποζημίωση, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικό συμβόλαιο, ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλιστικό, εξαπάτηση, απάτη, πλοίο, εφοπλιστής, τάνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK