17:35 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

«Αποκατάσταση της κανονικότητας» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε για πρώτη φορά να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο ο οικονομολόγος Παναγιώτης Πετράκης. Για «πολύ θετική εξέλιξη» κάνει λόγο και ο Λεωνίδας Βατικιώτης, βάζοντας, ωστόσο, έναν αστερίσκο.

Να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο κατάφερε, για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο δημοπρασίας έκδοσης εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,02%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανείζεται χωρίς τόκο.

Παναγιώτης Πετράκης: «Αποκατάσταση κανονικότητας, υψηλή εμπιστοσύνη και διεθνής ρευστότητα»

Για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, έκανε λόγο, μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης.

«Εμφανώς, έχει δοθεί σήμα ότι η νομισματική πολιτική ξανα-χαλαρώνει. Υπάρχει πλεονασμός ρευστότητας, ο οποίος έχει οδηγήσει πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν, πλέον, αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις».

Ο κύριος Πετράκης, υπογράμμισε, ότι το αρνητικό επιτόκιο, με το οποίο δανείστηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα, δείχνει ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Προβλέπεται μία σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, μείωση που θα δούμε ακόμη περισσότερο μέσα στο 2020. Είναι πιθανό να πλησιάσει τα επιτόκια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας».

Λεωνίδας Βατικιώτης: «Να περάσει και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας»

Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την είδηση, και ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, μιλώντας στο Sputnik:

«Ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο -0,02% είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, διότι επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες με ένα πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, σε σύγκριση, φυσικά, με τα επιτόκια, με τα οποία η χώρα δανειζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα».

Ερωτηθείς για το πού αποδίδεται αυτή η μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο κύριος Βατικιώτης, υπογράμμισε τις ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι αυτό το κλίμα πρέπει να περάσει και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

«Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση, αποφάσισε να επανεκκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, κάθε μήνα, ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ, χωρίς, μάλιστα, να έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο λήξης αυτής της παρέμβασής της. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που ευνοεί ουσιαστικά όλες τις χώρες, και όχι μόνο την Ελλάδα, η οποία, συγκριτικά με άλλες χώρες δανείζεται με χειρότερους όρους», είπε.

Και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα - με βάση τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας - παραμένουν στη ζώνη κάτω από το επίπεδο δανεισμού. Δε συστήνονται, δηλαδή, για επενδύσεις κι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να είναι πάνω από 5%. Παρότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια των καταθέσεων, εξακολουθούν να πουλούν σε απλησίαστους όρους, εντελώς ασύμφορους όρους, χρήμα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει όσο βελτιώνονται οι όροι δανεισμού, είναι, να περάσει αυτό το κλίμα και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Οι τράπεζες, δηλαδή, αντί να τιμωρούν τις επιχειρήσεις και να αποτελούν ένα εμπόδιο για νέες επενδύσεις, να περάσουν αυτή τη δυνατότητα και σε νοικοκυριά και ιδιώτες».

Διαβάστε επίσης:

Ποια ελληνικά προϊόντα πλήττουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί

Ινδία, η χώρα του Μπόλιγουντ και όχι μόνο: Ο ανερχόμενος «γίγαντας» και τα οφέλη για την Ελλάδα

Αποτίμηση των τεσσάτων ετών με capital controls: Τα 60 ευρώ, οι ουρές στα ATMs και η κρίση εμπιστοσύνης

Tags:
Ομόλογα, αγορές, ελληνική οικονομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK