18:32 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον στην Ελλάδα και εκείνα που «σαρώνουν» σήμερα στην Ευρώπη σκιαγραφουν μέλετες του του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη, τα δυναμικότερα επαγγέλματα για το 2018, αλλά και εκείνα που θεωρείται πιθανό να συγκεντρώσουν αυξανόμενο ενδιαφέρον μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, «μαρτυρούν» οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Εν τω μεταξύ στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας αναφέρεται, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, και ο δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, κάτοχος της έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος, που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επικαλούμενος τριετή έρευνα του Millenium Project με χρονικό ορίζοντα το 2050 και μελέτη του Institute for Business Value (IBV) της IBM.

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος, στο άμεσο μέλλον η επιλογή σπουδών που είναι προσανατολισμένες στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία (Science, Technology, Engineering, Mathematics-STEM) εκτιμάται ότι θα εξασφαλίζει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αν και μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2030, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αποκλείεται να κάνει λιγότερο χρήσιμες τις ανθρώπινες γνώσεις σε αντικείμενα STEM.

Τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στην Ελλάδα 

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας του Cedefop Κωνσταντίνος Πουλιάκας σπεύδει να τονίσει ότι οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας στα επόμενα χρόνια βασίζονται σε ενδείξεις και όχι σε βεβαιότητες.

Ο ίδιος αναφέρεται στα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να γνωρίζουν αύξηση της ζήτησης έως το 2030 στην Ελλάδα. 

Όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα των μελετών του Cedefop «για την περίοδο έως το 2030 δείχνουν ότι στην Ελλάδα πιθανώς θα υπάρχει συνεχιζόμενη ανοδική τάση της ζήτησης στα επαγγέλματα των πωλητών και των παρόχων υπηρεσιών (εδώ περιλαμβάνεται και ο τουρισμός), των επαγγελματιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (γιατροί και επαγγελματίες υγείας, αρχιτέκτονες, χημικοί και φυσικοί, επαγγελματίες εκπαίδευσης, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών κτλ) και των τεχνικών και βοηθών επαγγελματιών».

Τα top επαγγέλματα του 2018

Ακόμη, με βάση τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 από το Υπουργείο Εργασίας υπό την ευθύνη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και υποστηρίχθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και το Cedefop, το 2018 τα δέκα δυναμικότερα επαγγέλματα στην Ελλάδα ήταν κατά σειρά τα εξής: καλλιεργητές προσανατολισμένοι στην αγορά, σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών προστασίας, οδηγοί αυτοκινήτων, μικρών φορτηγών και μοτοσικλετών, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, μάγειροι, επαγγελματίες του κοινωνικού και θρησκευτικού τομέα, υπάλληλοι καταγραφής υλικών και υπηρεσιών μεταφορών, μηχανικοί και επισκευαστές μηχανημάτων και αρχιτέκτονες - τοπογράφοι - πολεοδόμοι - σχεδιαστές.

Σε επίπεδο κλάδων, την πρώτη πεντάδα για το 2018 σχηματίζουν οι δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, η παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, το λιανεμπόριο άλλου οικιακού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, η καλλιέργεια μη πολυετών φυτών και τα ξενοδοχεία κι άλλα καταλύματα.

Τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην Ευρώπη

Ακόμη, με βάση το εργαλείο που δημιούργησε το Cedefop για λογαριασμό της ΕΕ, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, καταγραφή και ανάλυση των αγγελιών ζήτησης εργασίας στο Διαδίκτυο, από το καλοκαίρι του 2018 έως και σήμερα, έχουν «σαρωθεί» πάνω από 100 εκατ. αγγελίες εργοδοτών στην Ευρώπη, από τις οποίες προκύπτουν τόσο τα περισσότερο ζητούμενα επαγγέλματα, όσο και τα αναγκαία soft skills (οριζόντιες δεξιότητες) αλλά και συγκεκριμένες ψηφιακές δεξιότητες, που αναζητούν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Βάσει των ευρημάτων συνολικά για την ΕΕ, τα πέντε επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι κατά σειρά αυτά:

  • των software developers,
  • των βοηθών πωλήσεων λιανικής,
  • των διαχειριστών φορτίων,
  • των systems analysts,
  • των μηχανικών που δεν ταξινομούνται σε ειδικές κατηγορίες. 
Η αυτοματοποίηση και οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Η υποδιευθύντρια του Cedefop Μάρα Μπρούτζια, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισημαίνει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5%.

Σε απόλυτο αριθμό, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν υπολογίζονται σε περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 90% θα καλύψουν ανάγκες αντικατάστασης (π.χ., λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων) και μόνο το 10% θα είναι πραγματικά «νέες».

Από το σύνολο των θέσεων εργασίας, υπολογίζεται ότι το 44% θα αφορά σε δουλειές που ζητούν μεσαία επαγγελματικά προσόντα, το 39% υψηλά και το 17% χαμηλά.

Tags:
Τεχνολογία, αγορά εργασίας, εργασία, επαγγέλματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK