08:48 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου ανοίγει η διακυβερνητική συμφωνία, η οποία υπεγράφη στη Σόφια, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB υπεγράφη στη Σόφια την Πέμπτη.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού, οι οποίες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2021.

Τη συμφωνία υπέγραψαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και η ομόλογός του από τη Βουλγαρία Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Χατζηδάκης: Ο αγωγός ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι νιώθει συνδεδεμένος με τον αγωγό IGB, καθώς οι διαβουλεύσεις για το έργο ξεκίνησαν το 2009, όταν ήταν και πάλι υπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι ο αγωγός ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η κ. Πέτκοβα έκανε λόγο για έργο ορόσημο, η υλοποίηση του οποίου δεν μπορεί πλέον να αντιστραφεί.

Ποιες άλλες συμφωνίες υπεγράφησαν

Εκτός από τη διακυβερνητική συμφωνία, υπεγράφησαν η αναθεωρημένη συμφωνία μετόχων της κοινοπραξίας ICGB που έχει την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού, η επέκταση του μετοχικού κεφαλαίου της ICGB, η δανειοδότηση του έργου ύψους 110 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η συμφωνία διαμετακόμισης αερίου με την Bulgartransgaz.

Επιπλέον, έπεσαν οι υπογραφές στα πρώτα συμβόλαια κατασκευής του αγωγού, ο οποίος θα έχει συνολικό μήκος 182 χιλιόμετρα και κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες

Ο αγωγός θα καταλήγει από την Κομοτηνή – όπου θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ – στη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα έχει αρχική δυναμικότητα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος (bcma) με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. bcma.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αγωγός ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας.

«Η δυνητική επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού είτε με επιπρόσθετες ροές από την Κασπία Θάλασσα είτε με εισαγωγές LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), εφόσον ο IGB συνδεθεί στο μέλλον με το σχεδιαζόμενο Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου» υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ.

Διαβάστε επίσης:

Αγωγός απο Ρωσία - Τουρκία προς Ελλάδα ή «πώς πήραμε τη ζωή μας λάθος»!

Άδεια εγκατάστασης έλαβε ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB

Σχετικά:

Άδεια εγκατάστασης έλαβε ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB
Tags:
Σόφια, Κομοτηνή, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραφές, αγωγός φυσικού αερίου IGB, IGB, Βουλγαρία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK