17:37 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Νέες προοπτικές στην επιχειρηματική επέκτασή τους στη Ρωσία βλέπουν και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν ελληνικές εταιρείες. Ποιοι συμμετείχαν σε μεγάλη διατροφική έκθεση.

Μπορεί το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα να αποτελεί μια τροχοπέδη στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, ωστόσο, οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκουν τον δρόμο τους προς τη ρωσική αγορά, καθώς,πριν από λίγες μέρες, συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών World Food Μόσχας.

Πέντε εταιρείες συμμετείχαν με περίπτερο μέσω του επιμελητηρίου Κοζάνης, εκπροσωπώντας την ελληνική πλευρά με περίπτερο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτές ήταν:

  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων Κοζάνης που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση ελαιόλαδού και επιτραπέζιων ελιών
  • Ο Διοσκουρίδης που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία αρωματικών φυτών
  • Η Life secrets που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία βοτάνων
  • Η Alfa Pastry που παράγει κατεψυγμένα προϊόντα
«Αρωματικά φυτά, τσάι, άλλα βότανα, λάδι και κάποια κατεψυγμένα προϊόντα βρέθηκαν στη Μόσχα. Βλέπουμε νέες προοπτικές. Ήταν πολύ θετικά τα μηνύματα, είχαμε πολλές επισκέψεις στο περίπτερό μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούν να γίνουν δουλειές. Είχαμε το μοναδικό ελληνικό περίπτερο στην έκθεση και αυτό ήταν αξιοσημείωτο, καθώς, πριν το εμπάργκο των τροφίμων, υπήρχαν πολλά περίπτερα με φρούτα», τονίζει στο Sputnik, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νίκος Σαρρής.

«Το εμπάργκο σίγουρα δυσκόλεψε τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση. Μέχρι τότε αξίζει να εστιάσουμε στις άλλες εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, πέρα από τα προϊόντα που βρίσκονται στο πλαίσιο απαγόρευσης.

Για επιτυχημένες επαφές Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών κάνει λόγο στο Sputnik ο επικεφαλής του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, Αθανάσιος Καραπέτσας:

«Από την πλευρά μας παρείχαμε στους Έλληνες εκθέτες πληροφορίες για την αγορά τροφίμων στη Ρωσική Ομοσπονδία καθώς και καταλόγους ρωσικών εισαγωγικών/ διανεμητικών επιχειρήσεων διαπιστώνοντας κατόπιν συζητήσεων με τους Έλληνες εκθέτες ότι συναντήθηκαν με υψηλού κύρους και αξιοπιστίας επιχειρήσεις με προοπτικές για σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες. Τα ελληνικά προϊόντα είναι γνωστά στη ρωσική αγορά για την υψηλή διατροφική τους αξία και αισθητική».

Ο κ. Καραπέτσας επισημαίνει ότι η επόμενη ελληνική συμμετοχή το 2020 πρέπει να αποπνέει περισσότερη Ελλάδα με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Διεθνής έκθεση «World Food» προσελκύει πλειάδα εμπορικών εταιρειών, δραστηριοποιούμενων στην αγορά της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, την οποία απαρτίζουν 182 εκατομμύρια καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 4.062.689.110 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18,45% (632.854.148 δολάρια) σε σύγκριση με το 2017.

Οι εισαγωγές της Ρωσίας από την Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 276.387.199 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 15,27% (36.618.229 δολάρια) σε σύγκριση με το 2017.

Διαβάστε επίσης:

Οι αμερικανικοί δασμοί «στραγγαλίζουν» παραγωγούς ροδάκινου και κονσερβοποιούς στη βόρεια Ελλάδα

Πέντε χρόνια μετά το ρωσικό εμπάργκο: Οι Έλληνες αγρότες αναζητούν λύση

Tags:
διατροφή, Ρωσία, Ελλάδα, Μόσχα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK