15:09 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Σε περαιτέρω μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στοχεύουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, εκμεταλλευόμενοι το σχέδιο «Ηρακλής».

Την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν οι τράπεζες.

Τα ελληνικά τραπεζικά συστήματα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται παλαιότερη αναφορά του αναπληρωτή CEO της Eurobank και προέδρου Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τη Διαχείριση, Θεόδωρου Καλαντώνη έχουν δει τα «κόκκινα» δάνεια να μειώνονται από τα 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019.

Πλέον, στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι στο τέλος του 2021 τα «κόκκινα» δάνεια να μειωθούν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.  

Σχέδιο «Ηρακλής»

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Βάσει του σχεδίου, θα αντλούνται κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν θα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το σχέδιο θεωρείται ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων.

Παράλληλα, προσφέρει σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ έναν καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός κάλεσε τις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μείωσης «κόκκινων» δανείων «Ηρακλής», τονίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά 30 δισ. τα «κόκκινα» δάνειά τους χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων και του προϋπολογισμού.

Στουρνάρας: Σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό από μόνο του

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Χαρακτήρισε, δε, το ζήτημα ως το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε εντός της εβδομάδας χαρακτήρισε κρίσιμη για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίος εγκρίθηκε από την ΕΕ, στηρίζεται στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) μέσω παροχής κρατικής εγγύησης ύψους 9 δισ. ευρώ, στο ασφαλέστερο (senior) μερίδιο της τιτλοποίησης που θα πραγματοποιηθεί.

Κατά τον διοικητή της ΤτΕ, το σχήμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι αρκετό από μόνο του.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας για κόκκινα δάνεια: «Σημαντικό βήμα το σχέδιο Ηρακλής αλλά δεν επαρκεί»

Κόκκινα δάνεια: «Ναι» στο σχέδιο «Ηρακλής» από την Κομισιόν

Tags:
Υπουργείο Οικονομικών, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γιάννης Στουρνάρας, ΤτΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, τράπεζα, τράπεζες, επιχειρηματικά δάνεια, κόκκινα δάνεια, δάνεια, δάνειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK