22:36 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 12
Βρείτε μας

Πλήθος αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η νέα τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ προαναγγέλλει προσφυγές στα δικαστήρια, στο πλευρό των καταναλωτών τάσσεται η ΟΤΟΕ.

Αρχής γενομένης από τις 30 Οκτωβρίου 2019, επιβάλλεται χρέωση ακόμη και για την έκδοση νέου PIN κάρτας. Στόχος τους, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αλλά και να στρέψουν την πελατεία τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από τα παραδοσιακά.

Αναλυτικά οι χρεώσεις

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας, κλοπής, φθοράς, μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ: 0,15 ευρώ
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις (2 έως 3 ευρώ) για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας - μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ, με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.

Τραπεζοϋπάλληλοι: Στο πλευρό των καταναλωτών καταγγέλλουμε τις καταχρηστικές πρακτικές

Ξαφνιασμένη από την επιβολή, αλλά και το ύψος, των νέων χρεώσεων των τραπεζών, δηλώνει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), μέσω του Γραμματέα της Μάρκου Τσατσούλη, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

«Αποσκοπούν στην κερδοφορία, και κινδυνεύουν, τελικά, να χάσουν την πελατεία τους. Οι τράπεζες προσπαθούν να κατευθύνουν την πελατεία προς τα ηλεκτρονικά κανάλια, και όχι πια σε γκισέ και ΑΤΜ. Στρέφουν τον κόσμο σε αγορά κινητών τηλεφώνων που έχουν ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αλλά και σε νέες τράπεζες με μικρότερες χρεώσεις. Ωστόσο, το ύψος των χρεώσεων είναι υπερβολικό και θα έπρεπε να επανεξεταστεί, ή τουλάχιστον, με όρους διαφάνειας, να ενημερώσουν την πελατεία γιατί χρεώνουν 4,5,6 ευρώ για την ανανέωση μίας κάρτας. Είναι πολύ υψηλές αυτές οι χρεώσεις για τόσο απλές υπηρεσίες. Εάν θέλουμε να λέμε ότι το τραπεζικό σύστημα υπηρετεί και την κοινωνία, οφείλουν να εξηγήσουν», σχολίασε ο κύριος Τσατσούλης, ο γραμματέας πιστωτικού συστήματος της ΟΤΟΕ.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε ο ίδιος, με δεδομένο ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, 15 εκατομμύρια χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, με έξι ευρώ χρέωση για την ανανέωση, οι αλλαγές αυτές μπορεί να φέρουν μέχρι και 90 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Θα προσφύγουμε συλλογικά στα δικαστήρια

Πλήθος καταγγελιών δέχεται η ΕΚΠΟΙΖΩ από καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υπερβολικές και άδικες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε κάθε συναλλαγή. Κατά δεκάδες φτάνουν οι αναφορές μέσω τηλεφώνου και email.

«Επιβαρύνουν δραματικά το ελληνικό νοικοκυριό, αφαιρούν το γάλα και το ψωμί ενός παιδιού. Οι περισσότερες από αυτές τις χρεώσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές», δήλωσε κατηγορηματικά η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής», Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

«Χρεώνουν έξοδα δανείου για στεγαστικό ή καταναλωτικό με μεγάλα ποσά της τάξεως του 1%, την ίδια στιγμή που η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει δικαιωθεί δικαστικά – με απόφαση Αρείου Πάγου - για το θέμα των εξόδων των στεγαστικών και απαγορεύεται να χρεώνονται», πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος και να επιβάλλει τη νομιμότητα. Η κυρία Καλαποθαράκου προανήγγειλε άμεση έρευνα για τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα της καταστρατήγησης των συμφερόντων των καταναλωτών.

«Πρόκειται για αδιαφανείς χρεώσεις με υπέρογκα ποσά. Θα ζητήσουμε παρέμβαση από τα συναρμόδια υπουργεία, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, έτσι ώστε, οι τράπεζες να συνετιστούν. Εάν δε σταματήσουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία, τότε θα προσφύγουμε με συλλογική αγωγή στα δικαστήρια».

Πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση

Στο ζήτημα των επιπλέον χρεώσεων - προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

«Αμέσως μετά την ανακοίνωση των τραπεζών, οι υπηρεσίες μας ξεκίνησαν να ελέγχουν την καταχρηστικότητα του μέτρου» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Και πρόσθεσε:

«Το θέμα είναι στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Είμαστε σε συνεννόηση με την ΤτΕ και αμέσως θα παρέμβουμε, εφόσον διαπιστωθεί καταχρηστικότητα στο μέτρο».

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στις αναλήψεις μετρητών από ATM

Τέσσερα χρόνια capital controls: Τα 60 ευρώ, οι ουρές στα ATMs και η κρίση εμπιστοσύνης

Tags:
καταναλωτές, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΟΤΟΕ, καταθέσεις, ελληνικές τράπεζες, τράπεζες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK