14:36 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ: Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει τις εμπορικές συμφωνίες

© AP Photo /
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Παρασκευή, ΗΠΑ και Κίνα κατάφεραν να καταλήξουν σε μία ενδιάμεση εμπορική συμφωνία η οποία ενδεχομένως να αποτελέσει την βάση για μια «ευρύτερη συμφωνία» για το εμπόριο στο μέλλον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αγοράζοντας γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει σε μία ενδιάμεση εμπορική συμφωνία, έχοντας καταλήξει σε συναίνεση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την μεταφορά τεχνολογίας, την πνευματική ιδιοκτησία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την αγορά αμερικανικών αγροτικών αγαθών αξίας μέχρι 50 δισ. δολαρίων.

«Η συμφωνία μου με την Κίνα είναι ότι θα αρχίσουν ΑΜΕΣΩΣ να αγοράζουν πολύ μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων μας, δεν περιμένουν μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ!», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στη σελίδα του στο Twitter την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο άρχισε να αγοράζει προϊόντα Αμερικανών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε επίσης τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει σύντομα την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.

«Συμφωνώ να μην αυξήσω τους δασμούς από 25% σε 30% στις 15 Οκτωβρίου. Θα παραμείνουν στο 25%. Η σχέση με την Κίνα είναι πολύ καλή. Θα ολοκληρώσουμε το μεγάλο μέρος της πρώτης φάσης της συμφωνίας, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε απευθείας στην δεύτερη φάση. Η διαπραγμάτευση της πρώτης φάσης μπορεί να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί σύντομα!», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τον πρώτο γύρο δασμών στις κινεζικές εξαγωγές, ωθώντας το Πεκίνο να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. Έκτοτε, οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, αλλά άρχισαν επίσης διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών που σχετίζονται με το εμπόριο.

Tags:
Δασμοί, εμπορικές σχέσεις, Εμπορικός πόλεμος, εμπορικό έλλειμμα, εμπορική συμφωνία, εμπόριο, Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK