19:57 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κοντά στο να συμφωνήσουν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 είναι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα για τη συμφωνία με την Κομισιόν σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης του Προσχεδίου οι οποίες ολοκληρώνονται άμεσα.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 στην Κομισιόν και αναμένεται να σταλεί και η σχετική απάντηση από την Επιτροπή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπεται άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς για το ζήτημα, γεγονός που αποτυπώνει την αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι το προσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στην ποσοτικοποίηση ορισμένων μεγεθών των προβλέψεων που υπήρχαν στο αρχικό προσχέδιο.

Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, ούτε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 που παραμένει στο 2,8%.

Αντίθετα, αφορούν στις εκτιμήσεις για έσοδα από τις 120 δόσεις, τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την αναθεώρηση των δαπανών ενώ νέα πρόβλεψη περιλαμβάνεται για τα έσοδα από τις άδειες για τα τυχερά παιγνίδια, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο αυτό δεν είχε οριστεί όταν καταρτίζονταν το προσχέδιο.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο και στα μέσα Νοεμβρίου θα υπάρχει σαφής εικόνα αναφορικά με την υπέρβαση που θα σημειωθεί τελικά επί του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Με τα στοιχεία που θα προκύψουν θα παρθούν και οι αποφάσεις σχετικά για τη διανομή της υπέρβασης σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

Από το υπερπλεόνασμα είναι πιθανό να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις όπως οι οφειλές προς τη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ).

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διευθετηθεί και η πρόβλεψη στο προσχέδιο για εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 134 εκατ. ευρώ για το 2019.

Πάντως, η αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και δεν θα καλυφθεί από το πλεόνασμα.

Ακόμη, όπως διευκρινίζεται, το υπουργείο Οικονομικών τηρεί στάση αναμονής για το ζήτημα των αναδρομικών και των αποφάσεων του ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής.

Tags:
Υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK