16:32 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών άνθρακα και επικαλέστηκε μελέτη του ΔΝΤ, κατά το οποίο προτείνει άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα.

Αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού κεφαλαίου χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μιλώντας στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε σε μελέτη τη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία προτείνει την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα σε πιο φτωχές χώρες.

Το Ταμείο, όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, παρέθεσε ως λύση το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία αύξησε σταδιακά τον φόρο άνθρακα από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος.

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία προχώρησε σε μειώσεις άλλων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων για να αντισταθμίσει το κόστος για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Ρωσία να εκτυπώσει δραχμές

Η απάντηση Βούτση σε Στουρνάρα: Ποτέ δεν φλερτάραμε με την έξοδο από την ΕΕ

Σχετικά:

Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Ρωσία να εκτυπώσει δραχμές
Στουρνάρας: Η δίωξη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιστάθμισμα στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου
Tags:
περιβάλλον, φόρος, άνθρακας, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK