07:32 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή δασμών ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα της Ε.Ε., όπως είναι το γαλλικό κρασί και το ιταλικό τυρί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η οικονομία της Ε.Ε. δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα, την Παρασκευή (18/10), καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς-μαμούθ, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και αναμένεται να επηρεαστούν πολλά προϊόντα όπως τα γαλλικά κρασιά και το ιταλικό τυρί.

Η Ε.Ε., από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως αν προχωρήσουν στην επιβολή δασμών ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, τότε θα απαντήσει ανάλογα.

«Πόλεμος» Airbus και Boeing στο παρασκήνιο

Η επιβολή δασμών στα προϊόντα της Ε.Ε. έρχεται μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που βρήκε ότι οι Βρυξέλλες παρείχαν παράνομες επιδοτήσεις προς την Airbus, την ανταγωνίστρια εταιρεία της αμερικανικής Boeing.

Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου άναψε «πράσινο φως» στην Ουάσινγκτον, επιτρέποντάς την την επιβολή ανάλογων τιμολογίων ως αντίποινα, τερματίζοντας μια δεκαπενταετή διαμάχη.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ε.Ε. επισημαίνουν ότι και η Boeing έχει επωφεληθεί από ανάλογες επιδοτήσεις. Εντούτοις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν απαγόρευσε στις ΗΠΑ την επιβολή δασμών σε προϊόντα που δεν σχετίζονται με την αεροπλοΐα.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει

Οι ΗΠΑ, τον περασμένο Απρίλιο, είχαν δημοσιεύσει έγγραφο έξι σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονταν τα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα επιβαρύνονταν με νέους δασμούς.

Έτσι, από αμερικανικής πλευράς, είχε γίνει φορολογική αύξηση κατά 10% σε προϊόντα αεροπλοΐας και κατά 25% σε αγροτικά, που προέρχονται από την Ε.Ε.

Ευρωπαίοι παραγωγοί, μάλιστα, καταδίκασαν την εν λόγω κίνηση, τονίζοντας πως σύρονται σε έναν ανεπιθύμητο εμπορικό πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε, πέρσι, δασμούς στο ατσάλι και στο αλουμίνιο από χώρες της Ε.Ε.. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, απάντησαν με δασμούς 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (25%) σε αμερικανικά αγαθά.

Διαβάστε ακόμα:

Υποχώρηση-ρεκόρ του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

Tags:
αγροτικά προϊόντα, Δασμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK