21:32 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για εικονικά πλεονάσματα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τις οποίες ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ αναμένεται να εμφανίσει «μαύρη τρύπα» 245 εκατ. ευρώ.

Εικονικά πλεονάσματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΦΚΑ καταγγέλλουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες ο οργανισμός αναμένεται να εμφανίσει φέτος «μαύρη τρύπα» ύψους 245 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2019 ο ΕΦΚΑ παρουσίαζε από την αρχή έλλειμμα, παρά τις προβλέψεις για πλεόνασμα.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του οργανισμού τις δαπάνες από τις επιστροφές ποσών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αύξηση του ποσοστού των συντάξεων χηρείας.

Όπως ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου εμφάνιζε εικονικά πλεονάσματα, καθώς δεν πληρώνοντας συντάξεις, ούτε και περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό προγραμματισμένες δαπάνες.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 215 εκατ. ευρώ για επιστροφή χρηματικών ποσών σε 264.631 μη μισθωτούς, ενώ δεν είχαν προσμετρηθεί 70 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας.

Ισολογισμοί στον ΕΦΚΑ από ανεξάρτητες εταιρείες

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν κρίσιμη τη διάταξη που εισάγεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και η οποία προβλέπει ότι θα καταρτίζονται ισολογισμοί στον ΕΦΚΑ από ανεξάρτητες εταιρείες.

Παράλληλα, θα προβλέπεται η υποχρέωση του ΕΦΚΑ να δημοσιεύσει τους εκκρεμείς ισολογισμούς των τελευταίων ετών (2017 έως και 2019), μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Επιπλέον, από το 2020 οι ισολογισμοί θα υποβάλλονται προς έγκριση το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους κάθε χρήσης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός των επομένων ημερών θα παρουσιαστούν στη Βουλή τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά και αυξήσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις φέρνει το ΣτΕ

Συντάξεις: Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό - Ποιοι εξαιρούνται

Σχετικά:

ΕΦΚΑ: Σήμερα επιστροφές και συμψηφισμοί σε ελεύθερους επαγγελματίες
ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τις συντάξεις χηρείας
Αναδρομικά και αυξήσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις φέρνει το ΣτΕ
Συντάξεις: Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό - Ποιοι εξαιρούνται
Tags:
Συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συντάξεις χηρείας, Συντάξεις, Έλλειμμα, Προϋπολογισμός, Υπουργείο Εργασίας, ΕΦΚΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK