01:56 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών οικονομικών και βιομηχανίας, για να συζητήσουν μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία προκάλεσε τεράστιες αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου αναπληρώνει τον προϋπολογισμό χωρίς να εισάγει νέους φόρους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλί Χασσάν Χαλίλ μετά από έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, αναφορικά με την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

«Σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χαρίρι επιβεβαιώθηκε ότι ο προϋπολογισμός θα αναπληρωθεί χωρίς νέους φόρους ή τέλη, καθώς και την ακύρωση όλων των προτεινόμενων σχεδίων από κάθε πλευρά και την έγκριση σοβαρών μεταρρυθμιστικών σχεδίων με τη συμμετοχή των τραπεζικών και άλλων τομέων, έτσι ώστε να μην επιβάλλονται υποχρεώσεις στους πολίτες, ακόμη και μικρούς φόρους», γράφει ο Χαλίλ στο Twitter.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο πρωθυπουργός έδωσε στην κυβέρνηση 72 ώρες για να προχωρήσει στην εξέταση τέτοιων μέτρων.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συναντήθηκε με διαδηλωτές την Παρασκευή, λέγοντας ότι «κατανοεί τα συναισθήματά τους» και αργότερα έγραψε στο Twitter ότι «θα υπάρξει μια ενθαρρυντική λύση» στην κρίση του Λιβάνου.

Το Λιβανέζικο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή για να συζητήσει τρόπους διαφυγής από αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Από την Πέμπτη, η Βηρυτός και άλλες πόλεις στο Λίβανο έχουν γίνει μάρτυρες διαμαρτυριών με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης εν μέσω οικονομικού αποκλεισμού και κυρώσεων. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Στο κέντρο της Βηρυτού, οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες καθώς οι διαδηλωτές έριξαν Molotov στην αστυνομία, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας κατέφυγαν στην χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από καουτσούκ και δακρυγόνων.

Οι συγκεντρώσεις ξέσπασαν καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκεντρώσει πρόσθετα κεφάλαια εισάγοντας ένα μηνιαίο φόρο 6 δολαρίων για τις online κλήσεις μέσω της εφαρμογής WhatsApp και άλλων. Η προτεινόμενη φορολογία εγκαταλείφθηκε καθώς οι διαδηλώσεις γιγαντώθηκαν. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με δεκάδες άτομα τραυματίες στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Tags:
Μέση Ανατολή, Οικονομική κρίση, κρίση, Λίβανος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK