14:47 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μήνυμα «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Σταϊκούρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ομολόγους του, επικεφαλής των θεσμών αλλά και ηγετικά στελέχη του Ταμείου, στους οποίους παρουσίασε τους στόχους που έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης, τονίζοντας την θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει από τις αγορές και τους θεσμούς.

Πρόσθετα, εστίασε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο οδικός χάρτης για την οικονομική πορεία της χώρας. 

«Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε μέχρι το Γιούρογκρουπ στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη της τέταρτης αξιολόγησης», σημείωσε.

Ο Έλληνας υπουργός υπενθύμισε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις σε βασικούς πυλώνες της οικονομίας, όπως είναι ο δημοσιονομικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και η διαχείριση του δημόσιου χρέους.

«Η εικόνα ήταν εξαιρετική. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας», επισήμανε.

Οι Πρωτοβουλίες των Επόμενων Τριών Μηνών 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συναίνεση με τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων. 

«Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος. 

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος  «Ηρακλής» αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Αναφερόμενος στους άλλους βραχυπρόθεσμους στόχους, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι:

«Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που συζητάμε αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο».
«Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη».
«Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με το να κλείσουμε εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση από την τρίτη αξιολόγηση σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα». 
«Και ένας επιπλέον άξονας, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι και το ακριβότερο».

Δεν Υπάρχει Θέμα για Συντάξεις και Αφορολόγητο

Αναφερόμενος στην συνέντευξη του Πολ Τόμσεν, ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο. Εδώ μάλιστα σημείωσε ότι ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ το ΔΝΤ έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.

Πως Βλέπει η Ελληνική Πλευρά τις Εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ανάπτυξη

Στον απόηχο των χαμηλών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επεκτατικά μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση του Ταμείου. 

«Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει πάντα χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από τις προβλέψεις της Ελλάδας και των θεσμών, το γεγονός ότι για το 2020 προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019, για εμένα είναι αρκετό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τη νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και με την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Τέλος, ο υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, κ. Keith Krach.

Tags:
Ελλάδα, οικονομία, ΔΝΤ, Υπουργείο Οικονομικών, υπουργός Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK