ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το νέο ασφαλιστικό θα φέρει αυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, διευκρινίζοντας ότι οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου 2019.

Αυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Το νέο ασφαλιστικό θα ψηφιστεί στις αρχές του 2020, αλλά οι αυξήσεις στις επικουρικές θα έχουν αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου 2019, οπότε και εκδόθηκε η δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, 260.000 επικουρικές συντάξεις θα επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι οι 260.000 συνταξιούχοι θα δουν τις αυξήσεις μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου «από τις αρχές του 2020», αλλά οι αυξήσεις «θα έχουν και αναδρομική ισχύ από 4/10/2019».

Σύμφωνα με τον ίδιο σταθμό, οι αυξήσεις θα αφορούν συντάξεις που είχαν περικοπεί πάνω από 50% με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι επιστροφές θα είναι κατά μέσο όρο μέχρι και 120 ευρώ τον μήνα, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, δηλαδή αρχές του 2020.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές θα γίνουν αυτόματα χωρίς να απαιτείται αίτηση από πλευράς του δικαιούχου. Επίσης, χρήματα δικαιούνται και οι κληρονόμοι.

Τέλος, το δημοσιονομικό κόστος των αυξήσεων στις επικουρικές υπολογίζεται σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόβλεψη στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει τη δυνατότητα στον προϋπολογισμό να ενισχύει τον ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναδρομικά σε 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου με απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου

Πόλεμος για τις «χρυσές» συντάξεις των 24.000 ευρώ

Tags:
ασφαλιστικό, Γιάννης Βρούτσης, νόμος κατρούγκαλου, Συντάξεις, επικουρικές συντάξεις, επικουρικές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK