13:23 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία με ένα τρίγωνο, στη μία πλευρά του οποίου βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και στην τρίτη οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για τα κόκκινα δάνεια.

Με ένα τρίγωνο παρομοίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία.

Όπως τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist το βράδυ της Τετάρτης, στη μία πλευρά του τριγώνου βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής - με μείωση φόρων και δαπανών - και στην τρίτη οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, την αναστολή για την επόμενη τριετία του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και σε εκείνες που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2006.

Βεβαιότητα για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος πως θα καταστεί δυνατή η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κλειδί της δημοσιονομικής πολιτικής είναι η μειωμένη φορολογία για επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ σημείωσε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπει μείωση της γραφειοκρατίας, αφαιρώντας έτσι εμπόδια για επενδύσεις.

Έκανε επίσης λόγο για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ.

«Ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας θα μπορεί, με τη συμφωνία των εργαζόμενων, να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Επεσήμανε, δε, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ ξεμπλοκάρουν επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό.

Αναφερόμενος στην αποκομιδή των σκουπιδιών, είπε ότι μπορεί να γίνεται οργανωμένα και με τη συμμετοχή ιδιωτών, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές περιοχές.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι στη συνάντησή του με τους τραπεζίτες, θα συζητήσει πώς θα αντιμετωπιστούν κάποιες χρεώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε άδικες.

Επεσήμανε, δε, ότι έως το 2028 η χώρα θα έχει απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Δεν θα προσβάλω το εθνόσημο έστω κι αν άλλοι έβαλαν υπογραφές

Πώς το Google Search βοήθησε τον Μητσοτάκη να αποφασίσει για το σήμα στα μακεδονικά προϊόντα

Σχετικά:

Δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι
Πώς το Google βοήθησε τον Μητσοτάκη να αποφασίσει για το σήμα στα μακεδονικά προϊόντα
Χρεώσεις στα ATM: Σύσκεψη Μητσοτάκη - τραπεζιτών στο Μαξίμου
Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες με αναδρομική ισχύ ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Δεν θα προσβάλω το εθνόσημο έστω κι αν άλλοι έβαλαν υπογραφές
Tags:
Φορολογία, Πρωτογενές πλεόνασμα, Πλεόνασμα, οικονομία, οικοδομικές άδειες, μείωση ΦΠΑ, ΦΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK