00:23 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος για εργασίες επισκευών σχεδιάζει η κυβέρνηση για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων.

Στη στήριξη της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων στοχεύει η κυβέρνηση με την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων.

Μετά τις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ την επόμενη τριετία στις νέες οικοδομικές άδειες και σε όσες εκδόθηκαν από το 2006, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θεσπίσει έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, η έκπτωση στον φόρο εισοδήματος θα αφορά σε δαπάνες αμοιβών σε επαγγελματίες (π.χ. ηλεκτρολόγους) κι όχι σε υλικά. Επιπλέον, η δαπάνη θα πρέπει να γίνει μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής. Στη συνέχεια, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει υποχρεώσεις, θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις προς την εφορία.

Μια έκπτωση στον φόρο εισοδήματος για εργασίες επισκευών, αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο που θα στηρίξει τον τομέα της κατασκευής.

Όσον αφορά το «πάγωμα» του ΦΠΑ στις οικονομικές άδειες που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, το μέτρο θα ωφελήσει τόσο τα  ακίνητα που βρίσκονται υπό κατασκευή ή θα κατασκευαστούν τα προσεχή τρία χρόνια, αλλά και τις νεόδμητες κατοικίες με άδεια κατασκευής από το 2006 που έχουν μείνει απούλητες λόγω κρίσης. Πρόκειται για περίπου 100.000 ακίνητα, μετέδωσε το ΑΠΕ επικαλούμενο στοιχεία των κατασκευαστών.

Στη μεταβίβαση των συγκεκριμένων ακινήτων, οι αγοραστές θα έχουν σημαντικό όφελος καθώς δεν θα καταβάλουν ΦΠΑ 24% όπως ισχύει σήμερα, αλλά μόνο 3% φόρο μεταβίβασης. Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία και μεταχειρισμένα ακίνητα εξαιρούνται ήδη από τον ΦΠΑ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις αγοραπωλησίες και θα ωθήσουν σε τόνωση την αγορά ακινήτων, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την απασχόληση και όλη την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών καθώς θα αυξηθεί η αξία των ενυπόθηκων δανείων που διατηρούν στα βιβλία τους.

Όσον αφορά την έκπτωση στον φόρο εισοδήματος του 40% για δαπάνες επισκευής κατοικιών που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών, στόχο να ωφελήσει με δύο τρόπους την οικονομία:

  1. Καθώς η έκπτωση θα αφορά μόνο σε δαπάνες αμοιβών στους επαγγελματίες (δηλαδή ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κτλ) και όχι στα υλικά, ο φορολογούμενος θα έχει κίνητρο να ζητά αποδείξεις. Απ’ αυτό η κυβέρνηση προσδοκά σε αύξηση των φορολογικών εσόδων από τομέα που η φορολογική συμμόρφωση παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά.
  2. Από την άλλη, εκτιμάται ότι θα  αυξηθούν οι δαπάνες στον τομέα γεγονός που θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία.
Tags:
μείωση ΦΠΑ, ΦΠΑ, εφορία, σπίτια, σπίτι, ακίνητη περιουσία, ακίνητο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK