23:38 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ θα δίνεται χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, εξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι.

Για το επίδομα τοκετού μίλησε η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι τα 2.000 ευρώ θα δίνονται οριζόντια, χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως παρότι το επίδομα τοκετού έχει δημογραφικό χαρακτήρα, εντούτοις «δεν θεωρούμε ότι δίνοντας 2.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια το πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού λύνουμε το δημογραφικό πρόβλημα».

Αναφορικά με τον τρόπο που θα δίνονται τα 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση, είπε ότι θα καταβάλλονται «χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».

«Το «επίδομα γέννας θα δίνεται οριζόντια», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το επίδομα δεν θα παίρνει το 10% των πιο πλουσίων ώστε «να υπάρχει αίσθημα δικαίωσης».

Τι είπε για κοινωνικό μέρισμα

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ρωτήθηκε και για το κοινωνικό μέρισμα, σημειώνοντας ότι προς το παρόν ούτε έχει αποφασιστεί κάτι ούτε και έχει νομοθετηθεί.

Διευκρίνισε πως «εάν προκύψει υπερπλέονασμα, θα δούμε πού θα διανεμηθεί» και ο τρόπος θα αποφασιστεί μαζί με το υπουργείο Οικονομικών.

Επικαλούμενη τους σχετικούς υπολογισμούς, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων εκτίμησε ότι το ποσό που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα θα είναι 200 εκατ. ευρώ και θα διανεμηθεί «σε ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι πέρσι το ποσό που δόθηκε για κοινωνικό μέρισμα ήταν 800 εκατ. ευρώ, απάντησε ότι «η πολιτική του κοινωνικού μερίσματος δεν πρέπει να υιοθετηθεί, ούτε η λογική των υπερπλεονασμάτων».

Παράλληλα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έδωσε μέρισμα χωρίς οικονομικά κριτήρια και επανέλαβε ότι είναι λάθος να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να δίνονται χρήματα στον κόσμο.

«Πάνω από το 90% των επιδομάτων σε Έλληνες πολίτες»

Μιλώντας για τον επανασχεδιασμό στην πολιτική των επιδομάτων, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων που θα συγκεντρώνονται όλα τα επιδόματα που παίρνει κάθε φορολογούμενος. Στη βάση θα έχει πρόσβαση τόσο ο φορολογούμενος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες με τον ΑΜΚΑ.

Η κ. Μιχαηλίδου υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιδομάτων κατευθύνεται σε Έλληνες.

«Πάνω από 90% των επιδομάτων πηγαίνει σε Έλληνες πολίτες», δήλωσε.

Προανήγγειλε αλλαγή στην κατανομή επιδομάτων σε αλλοδαπούς, σημειώνοντας ότι η προϋπόθεση του χρόνου παραμονής στην Ελλάδα θα αυξηθούν από 5 σε 10 χρόνια διαμονής, εργασίας και φορολόγησης ώστε να είναι κάποιος δικαιούχος επιδομάτων.

Αναφερθείσα, τέλος, στα τεκμήρια, η κ. Μιχαηλίδου δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας, θα έχουμε «τελειώσει» με αυτά.

«Πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι μέσα στην τετραετία τελειώνουμε με τα τεκμήρια», είπε.

Tags:
Επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα, μέρισμα, επίδομα τοκετού 2019, επίδομα, επίδομα παιδιού, Δόμνα Μιχαηλίδου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK