08:28 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως, με θετικό outlook, σύμφωνα με το Associated Press.

Δεδομένου πως το outlook (προοπτική) είναι θετικό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης εντός των επόμενων 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον οίκο, μια πιθανή μελλοντική αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και από τη βελτίωση της σημαντικής έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση, ο οίκος την απέδωσε στη μείωση των κινδύνων για την ομαλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και στην άρση των capital controls.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή, στο 1,20%.

Μητσοτάκης: Αποδεικνύεται ότι η οικονομία μας γίνεται όλο και πιο ισχυρή

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τη Standard & Poor’s, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μέσω Twitter ότι αποδεικνύεται πως η ελληνική οικονομία γίνεται όλο και πιο ισχυρή.

«Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό», πρόσθεσε.

Σταϊκούρας: Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας πως δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. 

«Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται ώστε η χώρα να επιστρέψει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. 

«Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Τρία δισ. άνω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα

Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός εμφάνισε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,474 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,467 δισ. ευρώ.

Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,523 δισ. ευρώ.

Σχετικά:

Νέο ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο ενόψει ενδεχόμενης αναβάθμισης από τον Standard and Poors
Tags:
capital controls, Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, οικονομία, Ελλάδα, πιστοληπτική ικανότητα, αξιόχρεο, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Αξιολόγηση, Standard & Poor's, οίκος αξιολόγησης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK