14:18 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας άναψε «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που ελήφθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που ελήφθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τη Δευτέρα.

Κατά την προγραμματισμένη του συνεδρίαση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου - δηλαδή σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών – ο ESM άναψε «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με το capital.gr.

Κατά το ίδιο μέσο, της έγκρισης του αιτήματος προηγήθηκε συζήτηση επί της έκθεσης του ESM, σύμφωνα με την οποία η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων θα οδηγήσει σε βελτίωση βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και κατά 1,1% τη φετινή χρονιά.

Πάντως, ο ESM κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος πρόωρης αποπληρωμής για τα δάνεια από την ΕΕ, καθώς έχουν επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές.

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ΕΕ, το ΔΝΤ καλείται να εγκρίνει επίσης το αίτημα.

Τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε υπογράψει την επιστολή για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Η αποπληρωμή αυτή αφορά την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από το υπόλοιπο που ανέρχεται σε σε 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

Ντράγκι: Καλή εποχή για την Ελλάδα, επιτυχία ο δανεισμός με αρνητικά επιτόκια

Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poor's

Σχετικά:

Νέο ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο ενόψει ενδεχόμενης αναβάθμισης από τον Standard and Poors
Tags:
Χρήστος Σταϊκούρας, αποπληρωμή, ESM, ΔΝΤ, δάνειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK