12:59 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται λίγες ημέρες μετά τις πληροφορίες που τόνιζαν ότι οι δύο χώρες κινούνται προς το κλείσιμο συγκεκριμένων τμημάτων της εμπορικής συμφωνίας.

«Κοιτάζουμε να είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα να υπογράψουμε μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας με την Κίνα, το ονομάζουμε Πρώτη Φάση αλλά είναι πολύ μεγάλο τμήμα» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν την επίσκεψή του στο Σικάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές ανησυχίες περί πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αγοράσει επίσης 40 με 50 δισ. δολάρια αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δασμών από πέρσι. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για τη δημιουργία εμπορικής ανισότητας και επέβαλαν επιπρόσθετες κυρώσεις σε μεγάλη λίστα κινεζικών προϊόντων, ενώ το Πεκίνο ανταπέδωσε με τις δικές του κυρώσεις σε αμερικανικά προϊόντα.

Η κλιμάκωση της έντασης έχει επηρεάσει σημαντικά το διεθνές εμπόριο επιβραδύνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι δασμοί που επιβλήθηκαν αναμένεται να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 3% το 2019, ο χαμηλότερος ρυθμός εδώ και μία δεκαετία.

Μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, οι πλευρές ήρθαν κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας τον Μάιο, ωστόσο απέτυχαν, οδηγώντας σε νέο γύρο εμπορικών περιορισμών.

Tags:
εμπορική συμφωνία, Κίνα, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK