21:00 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα μέτρα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το υπουργικό συμβούλιο.

Εξαίρεση της ΔΕΗ από τη γραφειοκρατία που στέκεται εμπόδιο στην δραστηριοποίηση στον ανταγωνισμό σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων, περιλαμβάνεται μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τον εκσυγχρονισμός της επιχείρησης και τίθενται επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η εξαίρεση, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, θα αφορά μόνο τους τομείς όπου ο έλεγχος του Δημοσίου φέρνει την επιχείρηση σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της και μονοπωλιακές δραστηριότητες (π.χ. προμήθειες στα δίκτυα διανομής), όπου η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι ρυθμιζόμενη.

Σε ό,τι αφορά την  ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ αναμένεται η κατάργηση της ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης και ο διαγωνισμός σε τρεις δραστηριότητες της εταιρείας.

Οι τομείς αυτοί είναι τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, οι εμπορικές δραστηριότητες (τομείς από τους οποίους προβλέπεται πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου) και τα διεθνή πρότζεκτ των αγωγών τα οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το 65% της επιχείρησης ανήκει στο δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου αλλά μέσω ενός σχήματος στο οποίο θα έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφία.

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές, οι ρυθμίσεις που προωθούνται περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση της αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία πακέτα απλούστευσης των διαδικασιών που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί σε μεγάλες μονάδες να εντάσσονται στην αγορά χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη ρύθμιση οφειλών από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου τρόπου διακανονισμού έως τις 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 37.200 πελάτες έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εταιρεία.

Το συνολικό ποσό, που διακανονίστηκε υπερβαίνει τα 55.000.000 ευρώ ενώ πάνω από το 50% των διακανονισμών αφορά σε οφειλές έως 1.000 ευρώ.

Περισσότερες από 12.000 έγιναν τηλεφωνικά με την απλοποιημένη διαδικασία στο 11770 και αφορούν στο διάστημα 8/10/2019-25/10/2019.

Tags:
υπουργικό συμβούλιο, φυσικό αέριο, ενέργεια, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK