00:51 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αλλαγές στο υπάρχον σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Για δημιουργία ενός νέου συστήματος τελών κυκλοφορίας μίλησε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον RealFm, σημείωσε πως στόχος είναι να γίνει δικαιότερο το σύστημα των τελών και να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων.

Όπως εξήγησε, οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου η Ελλάδα να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εκπομπών ρύπων αλλά και για να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα.

Παράλληλα, στόχος του είναι να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων.

«Πρέπει να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και πρέπει να γίνει και δικαιότερο το σύστημα για τους κατόχους αυτοκινήτων λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως ξεκαθάρισε πως αναμένεται να γίνει μια σωστή αξιολόγηση αλλά και εκτίμηση των επιπτώσεων και των αλλαγών.

«Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων, αλλά κι ενός στόχου για την ανανέωση του παλιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Επιδιώκουμε σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις μας να είναι αποτέλεσμα σωστής αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και ορθής εκτίμησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών», σημείωσε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές δεν αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, τα οποία θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος.

Οι αλλαγές σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθέσία

Όπως αναφέρει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα Εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με το νέο πρότυπο (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), καταγράφονται οι αυξημένοι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα, έτσι τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρα:

  • 0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ
  • 91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο
  • 101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο
  • 121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο
  • 141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο
  • 161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο
  • 181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο
  • 201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο
  • Ανω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο/

Υπενθυμίζεται πως τα αυτοκίνητα πριν τις 30/10/2010, υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό ενώ τα νεότερα με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Η λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών θα είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Tags:
Τέλη κυκλοφορίας 2020, Υπουργείο Οικονομικών, αλλαγές, αυτοκίνητα, Χρήστος Σταϊκούρας, τέλη κυκλοφορίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK